Panama: könnyebb eljutni a Holdra, mint csatornát építeni Nicaraguában

Fernando Núńez Fábregas panamai külügyminiszter naív elképzelésnek tartja a több mint 40 milliárd dollár költségvetésű nicaraguai csatorna megépítésének tervét. A beruházást egy kínai magáncég, a HKND Group finanszírozná, és a tervek szerint tíz év múlva kerülne sor a csatorna átadására.

Mundo Heinz Dietrich, a mexikói egyetem szakértője szerint a Panama-csatorna alternatívájaként szolgáló kereskedelmi útvonal óriási geopolitikai előnyhöz juttatná Kínát az Egyesült Államokkal szemben. 

Fábregas ellenben felhívja a figyelmet a beruházást ellehetetlenítő földrengések és hurrikánok gyakoriságára a Panamától északra elterülő ország területén, valamint hangsúlyozza, hogy értesülései szerint a kínai kormányak nincs köze a magáncég áltat támogatott kezdeményezéshez.

A külügyminiszter kijelentette, hogy a Panamát átszelő szállítási útvonal képes kielégíteni a nemzetközi kereskedelem igényeit, emellett arra is emlékeztetett, hogy a Panama-csatorna kibővítését célzó munkálatok már folyamatban vannak és várhatóan 2014-2015 környékén fejeződnek be. 

Karafiáth Luca

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »