Plágiumvád a Bundestag elnöke ellen

Már csak ez kellett a CDU-nak: a Snowden-botrány német szálai után itt van a következő botrány. Hétfőn egy anonim „plágiumvadász” jelezte a Die Weltnél, hogy Norbert Lammert, a Bundestag elnöke vélhetően plagizált doktori dolgozatában. A dolgozat felülvizsgálatát már megkezdte a bochumi Ruhr Egyetem.

Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) védelmi és Anette Schavan (CDU) oktatási miniszter voltak eddig a második Merkel-kormány „plágiumáldozatai”. Ha a Die Welt napilap információi bebizonyosodnak, akkor könnyen lehet, hogy Norbert Lammert lesz az Uniópártok harmadik magas rangú politikusa, aki plágiumvádak miatt kényszerül elhagyni posztját.

Norbert Lammert 2005-óta, az első Merkel-kormány megalakulása óta vezeti a Bundestag, a német alsóház üléseit. A 65 éves politikus igazi biztos bástyának számít kereszténydemokrata berkekben: stabil, kiszámítható a stílusa, igazi jó pártkatona. Lammert 224 oldalas doktori dolgozatában „A párton belüli akaratképzés helyi szervezeti struktúrái – Esettanulmány egy Ruhr-vidéki CDU-alapszervezet példáján keresztül” témáról értekezett, mely tanulmányt 1976-ban a Konrad Adenauer Alapítvány ki is adta.

A házelnök plagizálásáról a http://lammertplag.wordpress.com/ oldalon lehet bővebb információkat találni. Az álnéven publikáló szerző szerint Lammert dolgozata 42 oldalon keresztül tartalmaz gyanús szövegrészeket. A szerző állítása szerint a kereszténydemokrata politikus azt a látszatot kelti, hogy ismeri a tárgyalt műveket, pedig csak másodlagos forrásokból merít forrásmegjelölés nélkül. Norbert Lammert a hírek nyilvánosságra kerülése után rögtön leszögezte: „a dolgozatot legjobb tudásom szerint készítettem el, tiszta lelkiismerettel”.

Már pusztán a vád önmagában is elég kínos, figyelembe véve, hogy az idős politikus védekezésre kényszerülhet tudományos elismertségének megvédése érdekében. Egy plágiumvádból nehéz jól kijönni, ezt bizonyítja az Uniópártok két bukott politikusának az esete is. A szeptember 22-i parlamenti választások előtt pedig nagyon rosszul jönne a CDU-nak, ha a Snowden-ügy után Lammert bizonyítványát is magyarázni kellene.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek