Lehet, hogy mégsem kell ülnie a korrupcióval elítélt volt kínai miniszternek?

A pekingi törvényszék hétfőn korrupció miatt felfüggesztett halálbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte Liu Cse-csün (Liu Zhijun) volt kínai vasútügyi minisztert, azonban szakértők szerint nem várható valódi előrelépés a korrupció elleni harcban – számol be a Channel News Asia. Liu a legmagasabb rangú politikus, akit Hszi Csin-ping (Xi Jinping) tavaly őszi hatalomra kerülése óta elítéltek.

Liu Cse-csün az ítélet szerint 11 embernek segített előléptetések és szerződések elnyerésében, ezért 1986 és 2011 között 64,6 millió jüan (2,3 milliárd forint) kenőpénzt fogadott el. A volt vasútügyi minisztert 2011 februárjában gyanúsították meg először, akkor jóval több pénz, 900 millió jüan (34 milliárd forint) elfogadásával vádolták. A vizsgálat után kizárták a Kommunista Pártból és lemondatták posztjáról. A per tárgyalása idén áprilisban kezdődött.

Liu, akit a kínai gyorsvasúthálózat atyjaként tartanak számon, a kezdetektől nem tagadta a vádakat. A Guardian szerint a három és fél órás tárgyalás során könnyek közt kért bocsánatot, amiért eltért eredeti céljától, Kína vasúthálózatának modernizációjától. Sajtóértesülések szerint megbánása miatt csökkentették a kiszabott ítélet mértékét, noha a hatályos kínai törvények szerint már 100 ezer jüan (3,5 millió forint) elfogadásáért is halálbüntetés járhat. Az ország közösségi oldalain felháborodás övezi az ítéletet a politikusok kiváltságai miatt, miközben évente több ezer embert végeznek ki Kínában. Liunak 10 évet mindenképpen le kell töltenie büntetéséből, de feltételezhetően kivételesen kényelmes börtöni körülmények között, s orvosi okok miatt feltételesen szabadlábra helyezhetik.

A Párt az új vezetés korrupcióellenes harcában elért jelentős lépésként hirdeti az ítéletet, amely előzetes politikai döntés eredménye. Számos elemző ugyanakkor csak egy újabb politikai kampányként értelmezi a történteket. Egybehangzóak a vélemények afelől, hogy Kínának valódi reformokra lenne szüksége, de a vagyonilag érdekelt pártvezetők nem fogják megkockáztatni hatalmuk megrendülését, ám annyi energiát fektettek a párt megtisztításáról szóló retorikába, hogy a következő években több korrupciós botrány is várható.

Gál András

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »