Csaknem ölre ment Ungvár miatt Klicsko és a szélsőjobbos vezér

A parlament üléstermében verekedett kis híján össze a nacionalista Oleg Tyahnyibok és Vitalij Klicsko Ungvár alapításának dátumán vitatkozva.

A Novij Region hírportál tudomása szerint az ellenzéki UDAR és a Szvoboda vezéregyéniségei azt követően kaptak össze, hogy Klicsko pártjának egyik képviselője a csütörtök esti plenáris ülésen felvetette a kárpátaljai megyei székváros alapítása 1120. évfordulójának országos jelentőségű megünneplését.

Válasz-felszólalásában egy szvobodás honatya kijelentette, hogy az UDAR kétségbe vonható magyar forrásokra támaszkodik, és annak az évfordulóját kívánja megünnepeltetni az ukránokkal, hogy a honfoglaló magyarok a mai Ungvár helyén kardélre hányták az itt élő szlávokat.

Ekkor Klicsko egyik képviselőtársa felrohant a szószékhez, és megpróbálta letépni a mikrofont a pulpitusról. A vita pillanatok alatt dulakodássá fajult, és egy-két percen belül már a volt nehézsúlyú bokszoló nézett farkasszemet Oleg Tyahnyibokkal, pont úgy, ahogy egy-egy címmeccsét megelőző mérlegeléskor szokta mentálisan porig alázni másnapi ellenfelét. A két ellenzéki vezéregyéniség közti kakaskodást a kormánypártok frakciótagjai hatalmas ovációval fogadták, és felállva tapsolták meg.

A tettlegességet végül a házelnök csitító közbenjárása akadályozta meg, amit követően az ukrán törvényhozás – a Szvoboda heves szóbeli tiltakozása ellenében –  a kormánypártok mellszélességű támogatása mellett elsöprő fölénnyel fogadta el Ungvár születésnapjának országos jelentőségűvé emelését.

Kitekintő / Kárpátinfo

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »