Berényi: a cseh példa alapján kellene módosítani az állampolgársági törvényt

A cseh példa alapján kellene módosítani a szlovák állampolgársági törvényt – vélekedett hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, miután találkozott Lelovics Pállal, a Brünni Magyar Polgári Egyesület elnökével.

A felvidéki magyar párt elnöke emlékeztetett, hogy Miloš Zeman cseh államfő aláírta és ezzel véglegesítette a cseh állampolgársági törvény jövő évtől hatályos módosítását, amely lehetővé teszi, hogy bármely személy cseh állampolgársága elvesztése nélkül vehesse fel egy másik ország állampolgárságát. Berényi József hasonló módosítást szeretne a szlovák állampolgársági törvényben, amit szerinte az is indokol, hogy a 2010-től hatályos szlovák jogszabálynak a cseh törvény szolgált mintául.

„A cseh állam ráhagyja a polgárokra, hogy milyen állampolgársággal rendelkeznek, ezt még bejelenteniük sem kell, így nagymértékben liberalizálták az állampolgársági eljárást. Ha 2010-ben a szlovák törvényhozás a cseh modellt vette figyelembe, akkor a szlovák törvényhozásnak ezt ajánljuk most is. Nagyon örülnénk annak, ha hasonlóan változna az állampolgárság ügye nálunk is. Sokadszor ismétlem, ha az Európai Unióban, az Európai Tanácsban, a NATO-ban mindenhol együtt vannak az érintett országok, nincs értelme annak, hogy ilyen jellegű korlátozások legyenek. Vagy van barátság az országok között, vagy nincs. Ha van, akkor nem lehet akadálya annak, hogy valakinek többes állampolgársága legyen, ha nincs, akkor azt EU-szinten kell kezelni” – hangoztatta Berényi József.  Az MKP politikusa nem számít arra, hogy a cseh lépés a szlovák álláspont azonnali megváltozását eredményezi, ugyanakkor úgy véli, a szabályozást tekintve idővel „normális helyzet alakulhat ki.”

Lelovics Pál, a Brünni Magyar Polgári Egyesület elnöke a pozsonyi sajtótájékoztatón az új cseh állampolgársági törvényt ismertetve elmondta: az szellemiségében és több lényeges pontban is különbözik a szlovák törvénytől. Rámutatott: ennek alapján a cseh állampolgárok már nem veszítik el cseh állampolgárságukat, amennyiben felveszik egy másik ország állampolgárságát, sőt amennyiben le akarnak mondani cseh állampolgárságukról, azt külön kérvényezniük kell, és a lemondást több egyéb feltételhez is köti a cseh törvény.

A jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvényt – amely kimondja, hogy az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot – 2010 tavaszán, Robert Fico előző kormánya idején módosították, válaszul a magyar törvényhozás által jóváhagyott, egyszerűsített honosítási eljárásra. A módosított szlovák állampolgársági törvény 2010. július elsején lépett hatályba, az azóta eltelt három évben annak alapján közel ötszázan veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucat felvidéki magyar.

A szlovák állampolgársági törvényt legutóbb májusban Daniel Lipšič, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben parlamentbe jutott, jelenleg független képviselő szerette volna módosítani, de javaslatát elutasították. Változtatási szándékát már Robert Fico jelenlegi kabinetje is jelezte tavaly tavasszal, nem sokkal a megalakulása után.

A szlovák politikusok által eddig nyilvánosságra hozott módosítási javaslataiban az a közös, hogy egyik sem jelentene pozitív változást a magyar állampolgárságot felvevő felvidéki magyarok túlnyomó többsége számára. A törvénymódosító javaslatok ugyanis rendszerint olyan kitételt tartalmaznak, amely szerint csak azok a más állampolgárságot felvevő szlovák állampolgárok nem veszítenék el szlovák állampolgárságukat, akik olyan ország állampolgárságát vennék fel, ahol állandó lakhellyel rendelkeznek.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek