Államilag finanszírozott helyeket kér Gajdos István az UNE magyar kara számára

Kárpátalja, ezen belül az ottani magyar közösség számára kiemelt jelentőséggel bír a magasan képzett szakemberek képzése. Gajdos István a napokban Dmitro Tabacsnik oktatási miniszterhez fordult, azt kérve, hogy a szaktárca járuljon hozzá ennek szavatolásához azzal, hogy az államilag finanszírozott helyeket biztosít külön az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar kara számára, tájékoztatta a Kárpátinfót a parlamenti képviselő sajtószolgálata.

A honatya emlékezteti az oktatási minisztert, hogy a magyar közösség képviselőinek az UNE magyar karán való továbbtanulásával kapcsolatos kérdésekről szó van mind a Nemzeti Kisebbségek Jogainak Biztosításával Foglalkozó Magyar-Ukrán Vegyes Bizottság XIV. ülésének ajánlásaiban, mint az Ungvári Nemzeti Egyetem és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség között együttműködési megállapodásban.

Gajdos István, az UMDSZ elnöke arra kéri Dmitro Tabacsnikot, hogy a káderek közoktatás, államigazgatás illetve önkormányzatok számára történő képzésének szavatolása, illetve az említett dokumentumok valóra váltása érdekében utaljanak ki külön helyeket az UNE magyar kara számára az állami megrendelés keretében a következő szakokra: történelem; országismeret; fizika; matematika; magyar nyelv és irodalom. Emellett ilyen helyeket kér a jogismeret szakra is az UNE jogi kara esetében.

A Legfelsőbb Tanács képviselője emellett javasolja, hogy indítsanak doktori iskolát a magyar karon egyetemi előadók, tanárok képzését célozva.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »