A bankok kapták az államnak nyújtott óriáshitelek nagyobb részét

A görög államháztartás stabilizálását célzó nemzetközi hitelek kétharmada bankokhoz és befektetőkhöz jutott – írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung című német lap az Attac nemzetközi globalizációkritikus szervezet számításai alapján.

Az Attac szerint eddig összesen 207 milliárd eurót utaltak át a görög kormánynak az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap hitelcsomagjaiból.

Az athéni vezetés ebből 58 milliárd eurót görög bankok feltőkésítésére fordított, 55 milliárd euróból pedig adósságot törlesztett, vagyis lejáró állampapírok tulajdonosainak utalta át az értékpapírok után járó összeget. További 11 milliárd euróért később lejáró állampapírokat vásároltak vissza, 35 milliárd eurót pedig bankoknak, biztosítóknak és befektetési alapoknak fizettek ki a 2012-ben végrehajtott adósságleírási program keretében.

A 207 milliárd euróból 159 milliárd euró így rögtön a nemzetközi pénzügyi rendszerbe került, de a fennmaradó 48 milliárd euró sem maradt az államháztartásban. Az Attac számításai szerint 35 milliárd eurót kamatkiadások fedezésére fordítottak, így végül csak 13 milliárd euró jutott az államháztartási szerkezet átalakítására.

Az Attac szerint az adatokból kitűnik, hogy „a politikai elit célja nem a görög emberek, hanem a pénzügyi szektor megmentése”. A görög lakosságnak a mentőprogramokból csak a „katasztrofális társadalmi következményekkel járó brutális megszorítások jutottak” – idézte a Süddeutsche Zeitung a szervezet egy képviselőjét.

A német kormány visszautasítja a globalizációkritikus szervezet vádját. A berlini pénzügyminisztérium szerint a nemzetközi hitelprogramok a görög lakosság javát szolgálják, hiszen a támogatás révén sikerült megelőzni a görög pénzügyi rendszer összeomlását, és az athéni kormány időt nyert az államháztartás reformjához.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »