Tovább áradnak a folyók Németország déli és délkeleti részén

Tovább emelkedett a folyók vízszintje hétfő reggelre Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el, a védekezésben a Bundeswehr, a német hadsereg alakulatai is részt vesznek.

Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint 2002-ben, az évszázad árvizeként számon tartott katasztrófa idején. A bajor kormány válságstábot alakított, amely hétfő délelőtt kezdi meg a munkát. A legsúlyosabb helyzet a bajor-osztrák határon fekvő Passauban alakult ki, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma már vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 méter. A történelmi városrészt már csak hajóval lehet megközelíteni.

Bajororoszágban súlyos a helyzet az Inn mentén fekvő Rosenheimben is, ahol több negyedet ellepett a gátakon átcsapó víz. Szászországban a Mulde áradása miatt Zwickauból 18 ezer embert kellett kitelepíteni, Eilenburgban pedig 7 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Türingiában is több folyó kilépett a medréből, a Saale például elárasztotta Jéna egyes részeit, és a város labdarúgó stadionját. Baden-Württembergben javult a helyzet a hétvégéhez képest, de a Rajna, a Majna és a Neckar több szakaszán továbbra is áll a hajóközlekedés. 

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén számos közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban.

mti

Friss hírek