Csúszik a magyar és a szerb államfő közös megemlékezése Csúrogon

Technikai okok miatt csúszik a magyar és a szerb államfő tervezett közös megemlékezése a vajdasági Csúrogon, az esemény várhatóan júniusban lesz – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedden.

Az államtitkár kiemelte: Tomislav Nikolić szerb államfő budapesti látogatása alkalmával állapodott meg magyar kollégájával, Áder Jánossal arról, hogy „egy történelmi megbékélési folyamatot” kiteljesítve közös főhajtással emlékeznek meg a magyar és szerb áldozatokról Csúrogon.

Magyarország az elmúlt évtizedekben már többször megkövette Szerbiát, de a második világháborút követően, 1944-1945-ben meghalt több tízezer magyar áldozat emléke előtt tisztelgő hasonló szerb gesztus még nem volt – közölte. Hozzátette: ezért nagy örömmel fogadták a közös megemlékezés lehetőségét.

Németh Zsolt kifejtette: az esemény helyszíne Csúrog lenne, „az a település, amely „átélt magyar és átélt szerb tragédiákat is”. Az ide tervezett emlékpark elkészüléséhez azonban még időre van szükség, így a tervek szerint júniusban tartják a megemlékezést – mondta.

Csúrogon két emlékhely is létesül: az 1942-es délvidéki razzia szerb és az 1944-es bosszúhadjárat magyar áldozatainak.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »