Nagy Testvér ne figyelj! – Már több mint kétezren kérték az államfői vétót

Már több mint kétezer szlovák állampolgár írta alá azt a felhívást, amelyben Ivan Gašparovič államfőt arra kérik, vétózza meg a polgárok tartózkodási helyének kötelező bejelentését elrendelő törvénymódosítást.

A szlovák parlament idén május 16-án hagyta jóvá a vitás indítványt. A döntés másnapján nyilvánosságra került a felhívás, melynek aláírói arra kérik a köztársasági elnököt, ne írja alá a törvénymódosítást. A Polgári Konzervatív Párt (OKS) és  a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselőinek kezdeményezését eddig mintegy 2 200 polgár támogatta – közölte  Ondrej Dostál, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke.

A petíció alapján azt a pontot, amely kötelezővé teszi a 90 napnál hosszabb külföldi tartózkodás bejelentését, az aláírók szerint ki kell iktatni a törvényből. Peter Osuský ellenzéki parlamenti képviselő ezt a parlamentben is előterjesztette, ám az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselői elutasították a javaslatot – emlékeztet Dostál.

A kezdeményezők a felhívás újabb aláíróinak névsorát naponta e-mailben elküldik az államfőnek, aki egyelőre még nem írta alá a nagy vitát kiváltó jogszabályt.

Az elnöki vétót kérő felhívás továbbra is aláírható a www.changenet.sk portálon.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »