Két és fél év alatt majdnem ötszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat

Az elmúlt két és fél évben, az állampolgársági törvény életbe lépése óta összesen 483-an vesztették el a szlovák állampolgárságukat – közölte a hirek.sk hírportál.

A szlovák állampolgárságukat elvesztők többsége, 218 személy a cseh állampolgárság elnyerése következtében vesztette el a szlovákot – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alena Koišová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

Az elmúlt két és fél évben a német állampolgárságot 83-an, az osztrákot 53-an, a britet 39-en, a magyart 34-en, a hollandot és az amerikait pedig 12-12-en vették fel, miáltal elveszítették a szlovákot. A többi személy norvég, francia, olasz, kanadai, svájci, ausztrál, belga, izlandi, kínai, ukrán, illetve orosz állampolgársága miatt volt kénytelen megválni a szlováktól.

A magyar Országgyűlés által jóváhagyott egyszerűsített honosításra reagáló pozsonyi ellentörvény hatályba lépése óta elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárává válik. Időközben több kísérlet irányult a törvény enyhítésére, de egyik sem járt sikerrel.

Koišová elmondta: a belügyminisztérium is dolgozik az állampolgárságról szóló törvény módosításán. Munkája során nemzetközi jogi szakértők véleményére támaszkodik, s együttműködik az Európa Tanáccsal és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával. Egyelőre nem tudni, mikor terjeszti elő a tárca a tervezetet, a szakértőkkel való tanácskozás ugyanis igénybe vesz bizonyos időt – magyarázta Koišová.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »