Továbbra is Merkel a befutó a német választók körében

Ha most tartanák a választásokat, akkor a Kereszténydemokrata Unió (CDU), valamint koalíciós partnere a Szabad Demokraták (FPD) egyértelmű kormánytöbbséget szerezne, derült ki a Forsa Intézet közvélemény-kutatásából.

A kutatásban résztvevő válaszadók 57 százaléka döntött Merkel mellett, arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik kancellárjelöltet preferálják, míg Steinbrücköt csak 19 százalékuk nevezte meg. Merkel a megszorítások és a kemény reformok bajnoka – magyarázta Manfred Güllner, a Forsa Intézet vezetője. „A választópolgárok úgy érezték, hogy Merkel második kancellári ciklusában zajló euróválság alatt biztos kezekben voltak. Viszont ha az SPD-nek is egy karizmatikus jelöltje lenne, akkor Merkelt is másképp értékelnék és jóval kritikusabban néznének rá – folytatta Güllner. 

Az előző felmérésekhez képest erősödött a kormánykoalíció hivatalban maradásának esélye, legfőképp a balközép Szociáldemokrata Unió gyengélkedése miatt, akiknek kancellárjelöltje, Peer Steinbrück meglehetősen gyengén kezdte a kampányt és csak bukdácsol a folyamatos baklövések miatt.

Az utóbbi időben már többször fordult elő kínos ügy az SPD háza táján, legutóbb ezen a héten szerdán, mikor választási jelszavukat elindították (Das Wir entscheidet  – A Mi döntünk). Kiderült ugyanis róla, hogy a szlogent már évek óta használja egy alkalmi munkát közvetítő iroda. Már az SPD kampánya előtt, 2007 óta ez a szlogenünk- mondta a Propartner cég vezetője Christophe Cren a Spiegelnek. 

Ez már csak azért is kényelmetlen az SPD számára, mivel a párt ellenzi az alkalmi munka intézményét, amelyek általában nincsenek jól megfizetve és biztonságot sem nyújtanak a munkavállalók számára. A balközép  párt azért küzd, hogy az emberek ugyanazért a munkáért, ugyanazt a pénzt kapják meg, valamint a 8,50 eurós minimálbér bevezetését szeretnék elérni.

Úgy látszik, hogy ezek a gondolatok nem tűnnek vonzónak a választók többsége számára. A válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a jelenleg is kormányzó pártok (CDU-FPD) egyikére szavazna.

A felmérésből az is látszik, hogy Merkel-féle koalíció több szavazatot kapna, mint a három fő ellenzéki párt együttvéve. A CDU 41 százalékos támogatást szerezne a felmérés szerint, az FPD pedig 6 százalékot, amellyel éppen elérné az 5 százalékos parlamenti küszöböt és maradhatna a parlamentben. Az előző közvéleménykutatáshoz képest mindkét párt egy százalékponttal jobban szerepelt.

Az SPD viszont egy százalékponttal rosszabbul, így 23 százalékon áll és ezzel közelít minden idők legalacsonyabb eredményéhez, míg a Zöld Párt is egy százalékkal kevesebbet kapva 14 százalékos támogatást szerezne.  A Baloldal, a kommunista párt utódpártja egy százalékponttal javítva 9 százalékot szerzett. Ez adja a főbb ellenzéki pártok együttes 46 százalékos támogatottságát. 

A Kalóz Párt, amely az internetszabadságért, illetve civil jogokért kampányol, de közben már belső perpatvar során szakadáson ment át, maradt három százalékon.

Németország szeptember 22-én tart választásokat, amikor is Merkel harmadik kancellári ciklusára törekszik, Steinbrückkel versenyben, aki egyébként a korábbi nagykoalíciós kormány során Merkel pénzügyminisztere volt. 

Lukács Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »