Támogatják Csíksomlyó felvételét az UNESCO-listára

A csíksomlyói búcsú UNESCO Világörökségi-listára való felvételének prioritásként kezelését kérte Antal István Hargita megyei RMDSZ-es képviselő Daniel Barbu művelődésügy minisztertől a képviselőház és a szenátus az UNESCO-val kapcsolatot tartó együttes bizottságának ülésén.

A honatya felhívta a miniszter figyelmét az 1999-től az UNESCO Világörökségi-listán szereplő székelyderzsi erődtemplom folyamatban lévő restaurálási munkálataira. Hasonlóan kiemelte a Kányád községhez tartozó székelydályai templom körül kialakult helyzetet is, és a miniszter közbenjárását kérte ahhoz, hogy a már 15 éve elkezdett felújítási munkálatok befejezésére szükség van a 2013 évben folyósítandó összegekre.

A Hargita megyei törvényhozó tájékoztatta a bizottság tagjait arról is, hogy az elmúlt időszakban elkészült a Torockóról szóló dokumentáció annak érdekében, hogy az UNESCO szellemi és örökségvédelmi listájára kerüljön fel a település, továbbá beszédében a csiksolmyói zarándoklat jelölésének követesére is felhívta a miniszter figyelmét, hogy mielőbb elfogadásra kerüljön az UNESCO által.

A miniszter válaszából kiderült, hogy a székelyderzsi templom szerepel a prioritáslistán, így idén folytatni lehet a munkálatokat és a székelydályai templom helyzetéről két hét alatt tájékoztatást ad. A miniszter ismerte a torockói, illetve a csíksomlyói búcsú dokumentumait, és ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy követni és szorgalmazni fogja az elfogadási folyamatot.

A képviselő hozzászólásában elmondta, hogy Hegedűs Csilla kulturális főtitkárhelyettes tanácsára javasolta egy szakértői munkacsoport létrehozását, amely az UNESCO listáján szereplő műemlékek turisztikai érvényesítését támogatná.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »