Kedvezményt kaphat a bankadóból az OTP

Az OTP menedzsment a gyorsjelentést követő pénteki sajtótájékoztatóján, illetve az elemzői konferenciabeszélgetésen is elmondta, a nem-fizető hitelek céltartalék-fedezettsége megfelelő szintű, innen már nem kell tovább bővíteni azt. Ez azt jelentheti, hogy jelentősen csökkenhet a negyedévente elszámolt kockázati költség szintje, amennyiben folytatódik a harmadik negyedév óta látható lassuló portfólióromlás. Ez pedig a profit robbanásához is vezethet, hiszen az utóbbi negyedévekben 60-70 milliárd Ft céltartalékot képzett a bank, míg a nettó profit sor 25-40 milliárd Ft-ra rúgott.

Amennyiben például a kockázati költségek szintjét felezné az OTP, úgy közel duplázódna a profit. Mivel csoportszinten már 80%-ra nőtt a már leírt veszteség aránya a 90 napon túli késedelmes hitelekre, így ez nem is olyan elképzelhetetlen lehetőség. Ezek után ugyanis már csak akkor kell jelentős céltartalékot elszámolnia az OTP-nek, ha a hitelbedőlések ismét felpörögnek. Ez persze az első negyedévben leértékelődő forint nyomán nem elképzelhetetlen, de az OTP hazai részlege a negyedik negyedévben tapasztalható forintgyengülés során is sikerült elkerülje a számottevő portfólióromlást.

A sajtótájékoztatón és a konferenciabeszélgetésen még elhangzott, hogy a bank nagyszabású terjeszkedésbe kezd az orosz piacon, Magyarországon pedig a vállalati, azon belül is kiemelten a mezőgazdasági hitelezést igyekszik bővíteni. Utóbbi azzal a kormányzati tervvel lehet összefüggésben, miszerint a hitelezés növeléséért cserébe jelentős kedvezményt kaphatnának a pénzintézetek a bankadóból.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »