Diego Rivera és a muralisták nyomában: beszélgetés Julio Carrascóval

A mexikói képzőművészet egyik meghatározó alakja, a muralismo, a mexikói faképfestészet egyik jelentős képviselője, Julio Carrasco Bretón február 21-én mutatkozik be a művészet magyar szerelmeseinek: a Budapest Galériában egészen március 10-ig megtekinthető lesz „Képzeletem Kaleidoszkópja” című kiállítása. Előtte azonban egyedülálló lehetőség kínálkozik arra, hogy a művészt személyesen is megismerhessük: kedd este ugyanis a MUOSZ székházban kötetlen beszélgetés keretében válaszol az érdeklődők kérdésére.

A Mexikói Nagykövetség tisztelettel meghívja Önt egy kötetlen beszélgetésre Julio Carrasco Bretón mexikói festőművésszel,a muralizmus egyik mai kiemelkedő képviselőjével, aki hazánkba látogat február 21-én nyíló kiállítása kapcsán. A rendezvény ingyenes. A beszélgetés nyelve angol, magyar és spanyol.

Ki az a Julio Carrasco Bretón?

“Julio Carrasco művészi karrierjére több hatás nyomja rá a bélyegét a prehispán művészektől kezdve a nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Rufino Tamayo képei; ez utóbbi a muralista mozgalom kései generációjához tartozik”- méltatta pályafutását Macario Matus, neves műkritikus. 

Julio Carrasco megközelítőleg 50 falfestményt készített, általában egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és privát kulturális intézmények számára, amelyek Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és számos más országban találhatóak. A megbízó intézmények között megemlíthetjük a mexikóvárosi San Lazaró-i Legfelsőbb Bíróságot, a Képviselőházat, a Monterrey-i Polgármesteri Hivatalt. Bulgáriában a szófiai Képzőművészeti Akadémia is megbízta egy murál elkészítésével.

Absztrakt geometrikus vásznainak témaválasztása sokoldalú, képei, többek között, a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémáit ábrázolják, gyakran erős szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot. 

Egyes képeinél különleges, egyéni technikát alkalmazott, amelyet isoplastikának nevezett, el, szilikon és márványpor keverékét alkalmazta. A falfestmény felgöngyölíthető és bárhová elszállítható. Murál festményeinek sajátossága, hogy műhelyében készülnek és később a helyszínre szállítás után helyezik fel őket.

Az esemény facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/465090273546092/

Időpont és helyszín: 2013. feburár 19. kedd 18 órától a MUOSZ székház Mikszáth termében (1064 Budapest Vörösmarty u. 47/a).

Kitekintő

Friss hírek