Az oktatási miniszter is a kormányfőt védi a plágiumügyben

A második Ponta-kormány oktatási minisztere, Remus Pricopie is folytatja elődei gyakorlatát, akik nem kívánták tovább bolygatni Victor Ponta miniszterelnök plágiumügyét. Sőt Pricopie tovább is ment, elmarasztaló hangnemben beszélt ugyanis az egyik olyan szaktestületről, amely megállapította, hogy a kormányfő doktori disszertációja megírásakor plagizált.

A miniszter szerdán este a Realitatea hírtelevízióban azt mondta: az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) álláspontja nem releváns. „A kormányfő plágiumügye jogi kérdés is lehet. A CNATDCU döntése ugyanakkor értéktelen. Megalapítása óta ismerem a CNATDCU-t, de sohasem szervezett sajtótájékoztatót, és sohasem elemzett ki plágiumügyre vonatkozó bejelentéseket” – mondta a miniszter.

Mint ismeretes, Victor Ponta doktori disszertációja kapcsán korábban három bizottság foglalt állást. Június végén a CNATDCU arra a következtetésre jutott, hogy Ponta plagizált, a testületet azonban az ülés megkezdése után, de még a döntés közzététele előtt miniszteri rendelettel átszervezték, határozatát pedig semmisnek nyilvánították – írja a Krónika.

Ezt követően az oktatásügyi minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Bizottság (CNE) döntött az ügyben, álláspontja szerint Victor Ponta nem plagizált doktori disszertációja megírásakor, a dolgozat pedig megfelel a 2003-ban hatályos törvényi előírásoknak. A testületet ugyanakkor még a döntés meghozatala előtt átszervezte az oktatási miniszter.

A harmadik testület a Bukaresti Egyetem etikai bizottsága, amely megállapította, hogy plágium elemei azonosíthatók Victor Ponta doktori disszertációjában, a dolgozat pedig komoly kutatásetikai hiányosságokat tartalmaz.

A miniszterelnök korábban leszögezte: a hatályos tanügyi törvény értelmében csak a CNE-t felügyelő Tudományos Kutatást Felügyelő Hatóság (ANCS) az illetékes a plágiumvádak elbírálásában, így a hivatalos álláspont szerint disszertációja nem tekinthető plágiumnak. Ezt az álláspontot vallotta Ponta beosztottja, Ecaterina Andronescu korábbi oktatási miniszter is, akit egyébként szintén plágiumvádak értek.

A plágiumügy júniusban robbant ki: a Nature című nagy tekintélyű nemzetközi tudományos folyóirat szellőztette meg, hogy Ponta disszertációjának jelentős részét másolhatta.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »