Különleges státuszt kapott a magyar, román és ruszin nyelv Kárpátalján

A kárpátaljai területi tanács elismerte a magyar, román és ruszin nyelv különleges státuszát, ugyanakkor hivatalosan még nem váltak regionális nyelvvé – közölte a Mukachevo.net hírportál.

A területi tanács ülésén a  vonatkozó határozat mellett 78 képviselő voksolt, 5-en tartózkodtak, 14-én pedig nem adták rá voksukat. A szóban forgó határozat a nyelvpolitika alapjairól szóló törvény életre hívását írja elő, azonban konkrét rendelkezést nem tartalmaz arról, hogy az említett nyelvek regionális státuszt kaptak.

A dokumentumban megjegyzik, hogy a közigazgatási-területi egységekben (falvak, lakott települések, városok) az ukrán nyelv mellett a magyar, ruszin és román regionális szinten elterjedt nyelvek.

Ezzel összefüggésben a kárpátaljai helyi hatóságok számára azt javasolják, hogy a nyelvpolitika alapjairól szóló törvény rendelkezéseit valósítsák meg a közigazgatási-területi egységekben.Mint ismeretes, augusztus 10-én lépett életbe Ukrajnában az a törvény, mely lehetővé teszi a hivatalos kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol a kisebbség aránya eléri a 10 %-ot.

Kárpátinfo

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »