Megvonta a befektetési ajánlású osztályzatot Horvátországtól az S&P

Megvonta Horvátországtól a befektetési ajánlású adósosztályzatot pénteken a Standard & Poor’s, arra a véleményére hivatkozva, hogy a horvát kormány által eddig bevezetett reformok elégtelenek a növekedés beindításához.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Horvátország hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolásait „BB plusz/B”-re rontotta az eddigi „BBB mínusz/A-3”-ról. 

Az új osztályzatok kilátása mindazonáltal stabil, vagyis a Standard & Poor’s jelenleg nem tervezi a horvát adósbesorolások további visszaminősítését.

A pénteki osztályzatrontás indoklásában a hitelminősítő közölte, hogy véleménye szerint az eddigi reformok nem lesznek elégségesek a növekedést akadályozó gazdaságszerkezeti rugalmatlanságok oldására.

A Standard & Poor’s kiemelte ezzel kapcsolatban, hogy a horvát közszféra foglalkoztatja a teljes munkaerő egyharmadát, a költségvetésben domináns súlya van a személyi és a szociális kiadásoknak. Összességében ez teszi ki a központi kormányzati kiadások háromnegyedét, és így csekély lehetőség marad az állami beruházások finanszírozására.

Politikailag mindazonáltal nehéz lesz lefaragni ezeket a „fenntarthatatlanul magas” szociális kiadásokat, ezért Horvátország nélkülözi azt a gazdasági rugalmasságot, amely a befektetési ajánlású szuverén osztályzat fenntartásának feltétele lenne – áll a Standard & Poor’s pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a horvát gazdaság 2009 óta vagy stagnál, vagy recesszióban van. A Standard & Poor’s londoni elemzői közölték, hogy saját előrejelzésük szerint a horvát hazai össztermék (GDP) az idén 2 százalékkal visszaesik, annak ellenére is, hogy erőteljes volt az idei turisztikai szezon.

A magánszektorban zajló adósságleépítés, a magas munkanélküliség, az emelkedő infláció, a hitelkiáramlás növekedésének gyengesége és az áfa-emelés egyszerre gyakorol nyomást a hazai keresletre, és mindezek alapján a Standard & Poor’s 2013-ra is stagnálást vár a horvát gazdaságban.

A hitelminősítő közölte, hogy 2015-re is csak 2 százalékig gyorsuló horvát GDP-növekedési ütemet valószínűsít, ami jóval elmarad a pénzügyi válság előtt mért átlagtól.

Két hete egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Horvátország e cégnél még épphogy befektetési ajánlású államadós-osztályzatának kilátását, arra hivatkozva, hogy a 2013-ra kidolgozott horvát költségvetési tervben az idei évre várt deficitnél magasabb államháztartási hiánycél szerepel, jóllehet a nemrég elfogadott költségvetési törvény a hiány csökkentését írja elő.

Ha a Fitch a nála jelenleg érvényben lévő „BBB mínusz” szintről visszaminősítené a külső horvát állami kötelezettségek kockázati besorolását, azzal Horvátország mint devizaadós e hitelminősítő listáján is átkerülne a befektetésre már nem ajánlott „BB” osztályzati kategóriába.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody’s Investors Service már nyár eleje óta negatív kilátással tartja nyilván Horvátország egyelőre szintén befektetési ajánlású szuverén besorolásait.

mti

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »