Állampolgársági törvény: a Híd és az MKP sem támogatja a módosítást

A belügyminisztérium javaslata szerint a külföldi állandó lakhely lenne a kettős állampolgárság feltétele. A külhoni szlovákok jól járnának, a szlovákiai magyarok nem.

A Híd nem támogatja a belügyminisztérium állampolgársági törvénnyel kapcsolatos tervezetét, amely lehetővé tenné a kettős állampolgárságot abban az esetben, ha az állampolgár a másik országban is rendelkezik állandó lakhellyel.

Bugárék szerint ugyan kisebb előrelépést jelent a tervezet és feltételt szabva ugyan, de engedélyezné a kettős állampolgárságot Szlovákia állampolgárai számára, ugyanakkor a másik országban lévő állandó lakhely felmutatása nélkül továbbra is lehetővé tenné a szlovák állampolgárságtól való megfosztást, ezért a párt nem fogja megszavazni a törvénymódosítást a parlamentben.

A Híd megvárja az Alkotmánybíróság döntését azzal a beadvánnyal kapcsolatban, amit még tavaly ősszel nyújtott be a párt, és melyben az állampolgársági törvény alkotmányosságának felülbírálását kérvényezte. „Ugyanezt javasoljuk a belügyminisztériumnak is: ha nem tudnak jobb megoldást találni a kettős állampolgárság kérdésében, várják meg ők is az Alkotmánybíróság döntését” – áll a Híd csütörtöki állásfoglalásában.

Egyelőre csupán sajtóértesülés a törvény módosítása

A Hospodárske Noviny gazdasági napilap szerdán hozta nyilvánosságra értesülését, miszerint a Robert Kaliňák (Smer-SD) vezetése alatt álló belügyminisztérium módosítani kívánja a 2010-ben, szintén Smer-kormány által meghozott állampolgársági törvényt.

Javaslatuk szerint azon személyeket nem lehetne megfosztani eredeti, szlovák állampolgárságuktól, akik bejelentett lakhellyel rendelkeznek egy másik országban, és ott állampolgárságért folyamodnak – írta a gazdasági napilap.

Az MKP-nak sem tetszik

A készülő módosító javaslat hírére a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja is reagált, számukra is elfogadhatatlan a törvénymódosítás ezen formája.

„Amennyiben igazak a sajtóhírek, akkor a módosítás utáni törvény szerint csak azok nem veszítik el szlovák állampolgárságukat, akik állandó lakhellyel rendelkeznek egy másik országban, ahol felveszik az állampolgárságot is. Ez egyáltalán nem oldja meg azon szlovákiai magyarok helyzetét, akik magyarországi állandó lakhely hiányában magyar állampolgárságért folyamodtak, a szlovákot pedig elveszítették” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Berényi József, az MKP elnöke.

Az MKP álláspontja szerint az esetleges módosítás után is érvényben maradna Szlovákiában a kettős mérce, és nem változna a szlovákiai magyarokkal való bánásmód. „Kijelenthetjük, hogy a törvénymódosítás csak a külföldön élő, és ott állampolgárságért folyamodó szlovákok helyzetét orvosolná” – tette hozzá Berényi.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »