Lemondott, pártot alapít Tokió nacionalista kormányzója

Bejelentette lemondását Isihara Sintaró nacionalista tokiói kormányzó csütörtökön, hogy új országos politikai pártot alapítson és elinduljon a közelgő parlamenti választásokon.

„A mai nappal lemondok. Vissza akarok térni a parlamentbe. Ehhez új pártot fogok alapítani a hozzám közel állókkal” – közölte Isihara Sintaró tokiói kormányzó csütörtökön sebtében összehívott sajtótájékoztatóján japán sajtójelentések szerint. Hozzátette: a parlamentben is ugyanazokat az értékeket akarja képviselni, mint tokiói kormányzóként.

Isihara azt is leszögezte, hogy nem kíván szövetkezni korábbi pártjával, a következő választás esélyesének tartott ellenzéki Liberális Demokrata Párttal, hanem egy új, harmadik erőt akar formálni, ennek érdekében pedig kész együttműködni Toru Hasimoto oszakai kormányzóval, aki nemrég maga is rendszerellenes pártot alapított. Sajtóértesülések szerint az új párthoz csatlakozni fog a szélsőjobboldali Felkelő Nap Pártjának öt parlamenti képviselője.

A nacionalista és idegenellenes kirohanásairól ismert 80 éves Isihara több mint 13 évig vezette a japán fővárost, legutóbb tavaly áprilisban választották újra. A népszerű íróból lett politikus az idén tavasszal azzal indított el lavinát, hogy bejelentette: a fővárosi önkormányzat meg akar vásárolni egyes vitatott kelet-kínai-tengeri szigeteket. A Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szárazföld egy részét végül a japán kormány állami kézbe vette, hogy elejét vegye Isihara további provokációinak, de az ügyből így is a legsúlyosabb diplomáciai konfliktus alakult ki Tokió és Peking között kapcsolataik normalizálása óta.

A sokak által a japán szélsőjobboldal legfőbb alakjának tartott Isihara csütörtöki sajtótájékoztatóján sem fogta vissza magát: kijelentette, hogy a japán politikai életben számos nagy önellentmondás van, amelyek közül a legnagyobb az alkotmány, „amelyet a megszálló (amerikai) hadserek erőszakolt rá Japánra”. Korábban többször is hangoztatta, hogy el akarja törölni az alaptörvény háborút tiltó kilencedik cikkét. Azt is elmondta, hogy harcra akar kelni „az önelégült bürokráciával”.

A szigetországban legkésőbb 11 hónapon belül kell parlamenti választásokat tartani. Ugyanakkor a kabinet népszerűtlensége és a kormányzó Japán Demokrata Párt folyamatos szétesése miatt egyes várakozások szerint még ezt megelőzően előre hozott választásokra kerülhet sor.

Tokió vezetését várhatóan Isihara eddigi helyettese, Inosze Naoki veheti át. 

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »