Tagadja bűnösségét az európai biztos

Gyors lemondásra kényszerült az egészségügyekért felelős európai biztos, John Dalli, a napokban kirobbant korrupciós botrány miatt. A Transparency International szerint még mindig a személyes kapcsolatok és a befolyás mozgatja az európai lobbit.

John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyekért felelős tagja a New Europe nevű, athéni európai uniós ügyekkel foglalkozó hetilapon keresztül e-mailen küldte el a vádakkal kapcsolatos állásfoglalását a brüsszeli média számára. Mint a levélben olvasható, Dallinak „nem volt lehetősége terjeszteni az Európai Bizottságon keresztül, mivel erre nekik nem volt meg a technikai kapacitásuk abban a pillanatban.”

A biztos állásfoglalásában elutasítja a vádakat: „Kategórikusan elutasítom, hogy tudatában lettem volna az események közül bármelyiknek.” „Nincsenek tények vagy bizonyítékok a részvételemre. Csak kitaláltak valamit és csak közvetett bizonyítékok vannak.” – nyilatkozta a máltai újságnak, a MaltaToday-nek. „Ez egy deja vu érzés nekem” – vallotta be a máltai televízió, a TVM adásában, utalva a korábbi korrupciós vádakra, amelyek végig kísérték az évtizedes politikai karrierjét.

Lawrence Gonzi miniszterelnök már bejelentette a máltai parlament előtt, hogy elkezdte keresni Dalli utódját, nem várva meg, amíg az ex-biztos tisztázza magát.

A MaltaToday birtokába jutott 2011-es e-mailben Silvio Zammit, a máltai Silema város polgármester-helyettese pénzt kér egy svéd dohánygyártó cégtől, a Swedish Matchtől, hogy nyélbe üssön egy találkozót Dallival. A levél nyilvánosságra jutásakor Zammit is benyújtotta lemondását. A Swedish Match nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „azonnal” jelentették az ügyet a Bizottság felé. Hozzátették: „A Swedish Match elvárja, hogy az Európai Bizottság a jövőben biztosítja az új dohányipari termékek direktívájának javaslatának átlátható és jogilag tisztességes folyamatát, amely őszre várható.”

Egy dohányzásellenes brüsszeli székhelyű civil szervezet, a Smoke Free Partnership szerint az új törvényt már a dohányipari lobbi így is lefékezte és úgy vélik, nincs ok rá, hogy tovább késlekedjen a szabályozás. Másként vélekedik viszont az Unitab, a párizsi székhelyű, dohánytermesztőket képviselő szervezet: „Felszólítottuk az EU bizottságát, hogy vessék el a Dalli által kidolgozott javaslatokat és kezdjék elölről tisztességes és átlátható felülvizsgálati folyamatát.”

A nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot zászlajára tűző nemzetközi szervezet, a Transparency International szerint a befolyás eladása és a személyes kapcsolatok még mindig az EU lobbijának jellemzői, ezért szükséges a korrupcióellenes szabályok komolyabban vétele, a biztosi magatartási kódexek követése és a lobbisták, érdekszervezetek kötelező regisztrációja.

Győri Hajnalka

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »