Lassan összeáll az RMDSZ választási listája

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Állandó Tanácsa csütörtökön elfogadta az RMDSZ képviselő- és szenátorjelöltjeinek listáját – tájékoztatta a sajtót Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

Kolozsvári sajtótájékoztatóján az RMDSZ elnöke elmondta, a 452 képviselői és szenátori választókerület közül 407-ben megszavazták a jelölt személyét, bizonyos – többnyire Erdélyen kívüli – kerületekben ezután véglegesítik a jelöltállítást. Kelemen Hunor hozzátette, a jelöltállítási folyamat október 20-án zárul, és október 26-ig valamennyi jelölési dossziét iktatják az illetékes választási bizottságoknál.

Kelemen Hunor nagy lehetőségnek és nagy kihívásnak tekintette, hogy az Európai Néppárt október 16. és 18. között Bukarestben tartja kongresszusát. Elmondta, a Demokrata Liberális Párt és az RMDSZ által közösen szervezett kongresszuson húsz év óta először módosítja programját és alapszabályát a néppárt.

Kelemen azt is megemlítette, hogy az RMDSZ javaslatára várhatóan egy kisebbségi jogokra vonatkozó passzus is bekerül a programba. Hozzátette, az RMDSZ kétoldalú megbeszéléseket is kezdeményezett a román fővárosba érkező néppárti vezetőkkel. Nem biztos, hogy a mindössze három órára Bukarestbe látogató Angela Merkel német kancellárral sikerül kétoldalú megbeszélést tető alá hozni, de tárgyalnak a holland, az osztrák, a lengyel és a spanyol testvérpárt vezetőivel.

Az RMDSZ elnöke szerint a kétoldalú találkozók is jelzik, hogy a szövetség az utóbbi két évben erősítette külpolitikai aktivitását. A kongresszus valamennyi küldöttje és meghívottja egy kis angol nyelvű füzetet is kap a mappájában, amely a romániai magyarsággal és az RMDSZ-szel kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza.

Kelemen Hunor arról is beszámolt, hogy az RMDSZ küldöttei támogatják Wilfried Martens néppárti elnök és Antonio López-Istúriz főtitkár újraválasztását.

Kitekintő / MTI

Friss hírek