Magyarországot is figyelmeztették a hitelminősítők

A mai alaphangot a Standard&Poor’s adta meg, mivel a bóvli kategóriától egy lépésre, „BBB-”-ra csökkentette  Spanyolország adósbesorolását. A hitelminősítő kiemelte, hogy egyre nagyobb a feszültség a tartományi kormányok és a központi kormányzat között, mely még inkább megnehezíti a válságkezelést.

Az S&P Magyarországot is figyelmeztette, szerinte az IMF megállapodásnak fontos horgony szerepe volna a jelenlegi – már spekulatív „BB+” – minősítés megtartásában. A Fitch szerint pedig az IMF hitelkeret hiányában biztosan fennmarad hazánk negatív kilátása, mely további leminősítéseket vonna maga után.

A kedvező piaci hangulatban az ÁKK lakossági devizakötvény kibocsátását tervezi, legalábbis a Portfolio.hu információi szerint. A ma 10 órai sajtótájékoztatón valószínűleg megtudjuk a részleteket ezzel kapcsolatban. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral tárgyal ma Berlinben, ahol több fontos kérdés mellett szóba kerülhet a hazánk uniós kohéziós forrásainak jövője is.

Ugyan nagy negatív meglepetésre nem számítunk a spanyol leminősítés kapcsán (CDS alapján úgyis bóvliba árazza a piac a spanyolokat), de arra elég lehet, hogy egy negyedik gyengülő napot is összehozzanak a tőzsdék. A BUX persze tegnap kimaradt az esésből, ugyanis az OTP nagyon megtetszett az intézményi szereplőknek, és így ellensúlyozta a többi részvény gyengélkedését. Az OTP-ben ma reggel is jöhet egy felhúzás, de később minket is utolérhet a negatív szellő.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »