Az MKP, a Híd és a Kerekasztal aláírták a kisebbségi minimumot

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke, Bugár Béla, a Híd elnöke, továbbá Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője hétfőn aláírták azt a közösen készített dokumentumot, mely a szlovákiai magyarság megmaradásához szükséges minimumot rögzíti.

Az alapdokumentum összefoglalja a szlovákiai magyarok megmaradásához szükséges elérendő célokat, rögzíti közös értékeiket és rámutat a megmaradás feltételeire.

A dokumentum annak első sorában leszögezi: a szlovákiai magyarság a magyar nemzet része, ugyanakkor tagjai egyben Szlovákia állampolgárai, az ország társadalmi, politikai és gazdasági rendszerének alkotói is. A célkitűzések között a dokumentum a nemzeti megértés és tolerancia légkörének kialakítását említi.

Az aláírási ceremóniát követően a dokumentum szignálói arra mutattak rá, hogy a népszámlálás kedvezőtlen eredményeinek nyilvánosságra hozatala után a szlovákiai magyar közösség elvárta, hogy a helyzet kapcsán egy közös platform jöjjön létre, valamint azt is, hogy megszülessen egy – a szlovák közösség irányába is felmutatható – megoldástervezet.

Berényi: a regionális önkormányzatiság fontosságának kimondása új elem

„Elképesztő jelenségnek tartom, hogy egy közösség 110 ezres fogyására az állam semmiképpen sem reagált. Ezzel azt jelzik, hogy Szlovákiában az a titkos terv, hogy a szlovákiai magyarság megszűnjön” – vélekedett Berényi, aki szerint a most aláírt dokumentum kompromisszum eredménye, de jó válasz erre a hozzáállásra, mivel megmutatja, hogy léteznek eszközök a magyarság fogyásának megállítására és visszájára fordítására. A magyar párt elnöke szerint a most aláírt dokumentum tulajdonképpen megoldási lehetőségeket felvonultató „leltár”, amelyben az egyik lényeges újdonság éppen az, hogy említés esik benne a regionális önkormányzatiság megteremtésének fontosságáról is. „Ezt így, ebben a formában eddig még nem mondtuk, örülök, hogy most ezt nagyobb platformra sikerült helyezni” – szögezte le.

Bugár: akár e minimális célok fölé is mehetünk

Bugár Béla szerint az alapdokumentum olyan célokat tartalmaz, amelyek nem csupán a szlovákiai magyarság megtartásához, de a fejlődéséhez is hozzájárulhatnak. „Minden egyes olyan részeredmény, ami közelít a célhoz, üdvözlendő” – mutatott rá a szlovák-magyar párt elnöke, aki szerint az abban foglaltak afféle minimumként határozzák meg a célkitűzéseket és a szlovákiai magyar politikai képviselet irányvonalát. „Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez fölé nem mehetünk, csak megmutatja a korlátokat, ami között mozognunk kellene” – idézi az MTI Bugárt.

Tokár: az elfogadott alapelvek az érdemi vitát segítik

„Határozottan pozitív fejlemény a dokumentum elfogadása. Még akkor is, ha sokan joggal kritizálják majd, mire szolgál az alapdokumentum, miért tartalmaz egyes intézkedéseket és miért nem másokat. Reméljük, az elfogadott alapelvek – melyek hangozzanak bármilyen banálisan is, sok esetben még nem voltak kimondva – hosszú távon is javítják a szlovákiai magyar politikai párbeszédet, s érdemi dolgokról folyhat vita” – nyilatkozta Tokár Géza a dokumentum aláírása kapcsán.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által indítványozott, korábban „kisebbségi minimumként” említett dokumentum több hónapos egyeztetés után véglegesítődött. Annak aláírására azonban csak azt követően kerülhetett sor, hogy szövegét a hétvégén az MKP és a Most-Híd országos kongresszusa is jóváhagyta.

Az alapdokumentumot itt teljes terjedelmében elérhető.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »