Csütörtökön dönt a kamatról a svájci jegybank

Holnap 9:30-kor jelenik meg a svájci jegybank negyedévente esedékes kamatdöntése. A piaci várakozások szerint marad a 3 hónapos futamidejű CHF Libor-ra vonatkozó 0-0,25%-os célsáv, azaz a svájci jegybank csak akkor durrogtatja a puskaport, ha a bankközi piac szereplői ennél jóval drágábban adnának kölcsönöznének egymásnak vagy éppen veszélyben lenne az 1,20-as EUR/CHF korlát.

Az elmúlt hetekben rendszeresen napirendre ez utóbbinak felülvizsgálata, amit azonban a svájci jegybank egyre dagadó devizatartaléka megkérdőjelez. Az idei második negyedévben a folyamatos euróvásárlások miatt megduplázódott az devizatartalékuk, most valahol 400 milliárd CHF felett jár ez az érték, ami a komplett svájci GDP 65%-ra rúg. Csak összehasonlításképpen, idehaza ez a szám kb. 40% körül van, bár ezt duzzasztja a kormányzat jegybanknál lévő betétje is.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »