Ügyészségi vizsgálat folyik a MOGYE rektora ellen – Nature-cikk a plágiumügyről

A kolozsvári ügyészség vizsgálódik Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora ügyében, aki ellen Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke tett feljelentést plágium miatt – adja hírül a Krónika. Hantz pert indított az oktatásügyi minisztérium ellen is, mivel máig sem kapott választ arra a februári beadványára, amelyben Azamfirei, illetve Constantin Copotoiu, a MOGYE korábbi rektora, jelenlegi szenátusi elnökének plagizálását bizonyító dokumentumokat eljuttatta a szaktárcához. Az ügyről cikkezett a Nature című tudományos folyóirat, valamint a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap. Mindkét lap korábban foglalkozott a Victor Ponta kormányfő plágium-ügyével is.

Hantz Péter – aki a svájci Bázelben dolgozik kutató biofizikuskémt – januárban közölte, hogy a MOGYE akkori rektora, Constantin Copotoiu, tudományos rektorhelyettese, Klara Brânzaniuc, valamint az általános orvosi kar dékánja, Leonard Azamfirei vezetésével olyan orvosi szakcikkeket írtak és közöltek az egyetem angol nyelvű szakfolyóiratában, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolata. A BKB megkereste az eredeti cikkek holland és angol szerzőit, akik megerősítették a plágium tényét és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyakorlat ellen.

Időközben a MOGYE belső választásain Leonard Azamfireit az oktatási intézmény rektorává, Constantin Copotoiut pedig az intézmény szenátusának elnökévé választották, a MOGYE magyar tagozata körüli politikai vita pedig az Ungureanu-kormány bukásához vezetett Romániában. Mind Copotoiu, mind Azamfirei jelentős szerepet játszott abban, hogy a marosvásárhelyi multikulturális egyetemen egyelőre nem alakulhatott önálló magyar tagozat.

Nyomoznak a MOGYE rektora ügyében

A BKB elnökségének szerda esti közleménye szerint Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora ellen elkezdődött a nyomozás. A feljelentést benyújtó Hantz Péterrel közölte a Kolozs Megyei Rendőrkapitányság, hogy Azamfirei ellen vizsgálatot indított a kolozsvári bíróság ügyészsége a szerzőjogi törvény előírásainak megszegése miatt, az ügyön jelenleg a rendőrség dolgozik.

Hantz Péter júniusban beperelte az oktatásügyi minisztériumot, miután a szaktárca, illetve a Román Kutatási, Technológiai és Innovációs Etikai Bizottság nem adott választ februári beadványára, noha a törvény értelmében ezt 90 napon belül meg kellett volna tenniük.

Az etikai bizottságnak június 9-ig kellett volna állást foglalnia az ügyben, erre azonban máig sem került sor – hangsúlyozza a BKB közleménye.

A BKB emlékeztet, hogy a testületet egy nappal a határidő előtt feloszlatták és újraalakították.

„Értesüléseink szerint a régi összetételű Bizottság elkészítette a jelentést, de az Oktatási Minisztérium új vezetői politikai okokból (a plagizálók kimentése céljából) megakadályozták annak közzétételét” – áll a közleményben.

A nemzetközi sajtó is foglalkozik a plágiumüggyel

A BKB a nemzetközi sajtót is értesítette „a román hatóságok sajátos hozzáállásáról”.

A Nature című tekintélyes tudományos folyóirat – amely korábban Victor Ponta kormányfő plágium-ügyéről is írt – csütörtökön megjelent legfrissebb számában cikkezik az ügyről. A lap szerint a romániai plágiumügyek, illetve a román kormány által a MOGYE-vezetőket ért vádak iránt tanúsított közömbössége arra késztetett néhány Romániában és külföldön dolgozó kutatót, hogy létrehozzák az integru.org portált, amely romániai plágiumügyeket kutat és dokumentál. A kezdeményezés célja az, hogy segítsen a romániai tudományos kutatás és oktatási rendszer reformjában és hitelességének helyreállításában. Szerkesztőinek identitása titokban marad, hogy elkerüljék a személyes támadásokat.

A Nature cikke ismerteti a MOGYE három vezetőjét ért plágiumvádakat, valamint azt is, hogy az oktatásügyi minisztérium nem hajlandó tudomást venni az ügyről, és a lap megkeresésére sem válaszolt. A lapnak nyilatkozott Marius Echim, a feloszlatott etikai bizottság alelnöke. A Belgiumban dolgozó fizikus szerint a testület „egyértelmű plágiumot azonosított mindhárom jelzett esetben – Azamfirei, Copotoiu és Brânzaniuk esetében –, és azt ajánlotta, hogy a három oktató közül kettőt menesszenek az egyetemről, de – mint mondta – semmiféle intézkedés nem történt az ügyben.

A cikkből az is kiderül, hogy Constantin Copotoiu és Klara Brânzaniuc nem kívánt reagálni a Nature megkeresésére,Leonard Azamfirei pedig azt nyilatkozta a lapnak, hogy szerinte Hantz Péter célja a MOGYE román nemzetiségű vezetőinek lejáratása.

Foglalkozik az üggyel a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap is, amely augusztus 1-jei számában a Victor Ponta plágiumügye, illetve „a Romániában hosszú ideje megtűrt akadémiai korrupció” kapcsán megemlíti a három MOGYE-vezetőt ért plágiumvádakat is.

Hantz Péter egyébként korábban levelet intézett Máire Geoghegan-Quinn tudományért és innovációért felelős európai biztoshoz is, levelére pedig a biztos kabinetjének egyik tagja válaszolt, emlékeztetve arra, hogy az Európai Kutatási Chartát Romániából csak nyolc intézmény írta alá, ezek között pedig nem szerepel a MOGYE.

Közleményében a BKB Azamfirei rektor lemondását és megbüntetését, valamit Copotoiu volt rektor felelősségre vonását, és a budapesti Semmelweis Egyetemen szerzett díszdoktori címének visszavonását követeli.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »