A Ku-klux-klán tagja volt két német rendőr

A német parlament (Bundestag) vizsgálóbizottsága is foglalkozni fog a két, még most is hivatalban lévő rendőr ügyével, akikről kiderült: a rasszista Ku-klux-klán tagjai voltak.

Baden-Württemberg tartomány rendőrségének két alkalmazottja a Klu-klux-klán tagja volt – derült ki a neonáci gyilkosságsorozattal vádolt Nemzetiszocialista Földalatti Mozgalommal (NSU) foglalkozó vizsgálóbizottság munkája során. A stuttgarti Belügyminisztérium szóvivője elmondta: a két rendőr az úgynevezett „Ku-klux-klán európai fehér lovagjai” szervezetben rendelkezett tagsággal. A tényt bizonyító dokumentumokra még 2003-ban, a szervezet vezetőjénél tartott házkutatásnál találtak rá, a két férfi addigra azonban már kilépett a csoportosulásból. Az ügy miatt akkoriban fegyelmi eljárás indult ellenük, ami során megállapították, hogy a rendőrök a szélsőséges rasszista egyesülettől a leghatározottabban elhatárolódnak, és nem tudták, hogy egy rasszista szövetségbe léptek be. Az eljárás után folytathatták munkájukat – írja a  Die Zeit.

A témával kapcsolatban Sebastian Edathy, az SPD politikusa nyilatkozott a Spiegel-Online-nak: „A nyári szünet után az esetet az NSU-bizottság fogja kivizsgálni. Tudni szeretném, hogy egyedüli esetről van-e szó”.  A politikus a két rendőr elbocsátását is szorgalmazza, hiszen véleménye szerint egy szélsőségesen rasszista szervezetben való tagság nem összeegyeztethető az alkotmányra tett esküvel.

Az NSU és a Ku-klux-klán közti lehetséges kapcsolat is felmerült, mivel az egyik rendőr a neonáci gyilkosságsorozat egy áldozatának, Michele Kiesewetter rendőrnőnek volt a felettese. Erre azonban nincs bizonyíték, s a feltételezést a Szövetségi Ügyészség visszautasította.

A Ku-Klux-klán az Egyesült Államokban titkosan működő szélsőségesen rasszista csoportosulás, öt-nyolcezer fős tagsággal. Több európai szélsőjobboldali szervezettel is kapcsolatokat ápol.

Cselényi Eszter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »