Felbontják a szerződéseket a Pentagon és a Rosoboronexport között

Az amerikai jogalkotók csütörtökön elfogadták azt a törvényjavaslatot, amellyel felbontják a szerződéseket a Pentagon és az orosz állami fegyverexportőr vállalattal, a Rosoboronexporttal, ami az amerikaiak állítása szerint a zsarnok szíriai rezsimet is fegyverekkel látja el – adta hírül az Egyesült Államok képviselőháza a honlapján. A jogalkotók szerint a Rosoboronexport közel 1 milliárd dollár (235 milliárd forint) értékű fegyvert adott el Szíriának, többek között nagy feszítőerejű robbanószereket, Sniper gépfegyvereket, lőszert és támadó helikoptereket, amiket Bassár el-Aszad szíriai elnök használt civilek lemészárlására. 

A törvényjavaslatot a demokrata Jim Moran terjesztette be, a képviselőház pedig túlnyomó többséggel megszavazta (407 igen – 5 nem). A képviselő szerint „Amerikai Egyesült Államok kormánya számára elfogadhatatlan, hogy egy olyan vállalattal dolgozzon együtt, amely a szír rezsimet támogatja. Az Egyesült Államok nem járul hozzá az ártatlan férfiak, nők és gyermekek lemészárlását. A jövőben a Rosoboronexporttal történő szerződések megkötése ellentmond nemzetünk elkötelezettségének a szabadság és a demokrácia elvei mellett.“

A törvényjavaslat elfogadására pár órával azután került sor, hogy Oroszország és Kína harmadszorra is megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az a tervezetet, amellyel diplomáciai és gazdasági szankciókat vezettek volna be és katonai beavatkozást is kilátásba helyzethettek volna Szíriával szemben. Így tehát akár egy válaszlépésként is tekinthetünk a törvényjavaslat elfogadására.

Gerő Mária

Friss hírek