Húlai mészárlás: a szír elnök tagad

A szír elnök, Bassár al-Aszad tagadja, hogy kormányának bármi köze lenne a május 25-26-i húlai mészárláshoz, amely során több mint 100 ember, köztük rengeteg gyermek vesztette életét. Az áldozatok nagy részét megkéselték vagy közelről lőtték le. Az eset nagy port kavart, a szemtanúk szerint kormányhű fegyveres milíciák követték el a szörnyűségeket. A vádakra Bassár al-Aszad vasárnap egy televíziós nyilatkozatban válaszolt, a parlament előtt tartott beszédében ragaszkodott eddigi álláspontjához, miszerint terroristák felelősek az országban uralkodó káoszért. Az államfő kitart amellett, hogy Szíria összeesküvés áldozata, népe pedig háborúban áll. „A mészárlások, amelyek Húlában és Szíria-szerte történtek olyan bűncselekmények, amelyeket még szörnyetegek sem követnének el.” „Ha nem érezzük azt a szívszorongató fájdalmat, amit én is érzek a borzalmak láttán, akkor nem vagyunk többé emberi lények.”- nyilatkozta az elnök az elmúlt napok eseményeiről.

Az elnök ritka nyilvános fellépéseinek egyikére azután került sor, miután Kofi Annan különmegbízott szombaton az Arab Liga katari ülésén kifejtette, hogy Szíria fordulóponthoz érkezett, a polgárháború réme fenyegetőbb, mint valaha, a nemzetközi közösség pedig tetteket akar az elnök részéről, nem csak szavakat. Ennek ellenére a beszédben Bassár al-Aszad nem tett említést konkrét lépésekről, továbbá Szaúd-Arábia vádjára sem válaszolt, miszerint az Annan-tervet csak időhúzásra használja. Habár a diplomáciai nyomás napról napra nő a szíriai rezsimen, a nemzetközi közösség mindezidáig nem tett határozott lépéseket a beavatkozás irányába.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »