Merkel és Putyin egyetértésben a szíriai kérdés kapcsán

Vlagyimir Putyin európai körútja Minszk után Berlinben folytatódott, ahol Angela Merkellel közösen a szír krízis rendezése kapcsán megállapodtak abban, hogy mindenképpen politikai megoldásra törekednek. Putyin ugyanakkor tagadta, hogy Oroszország fegyverekkel támogatná az Aszad-rendszert.

Vlagyimir Putyin egyórás késéssel ért pénteken Berlinbe, miután Alekszander Lukasenko fehérorosz elnökkel találkozott. A német fővárosban Putyin és Angela Merkel többek között a két ország közötti baráti kapcsolatokról és azok fejlesztéséről, valamint a szír konfliktus megoldási lehetőségeiről tárgyalt. Angela Merkel a közös ebéd utáni sajtótájékoztatón az országaik közti kapcsolatot nagyon barátinak nevezte, ugyanakkor a német kancellár az orosz belpolitikai helyzetre reagálva kijelentette: „Németországnak érdekében áll, hogy a politikai sokszínűség Oroszországban tovább fejlődjön.” A két vezető továbbá szót ejtett az országuk közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is, ami érzékelhetően felívelő ágban van, figyelembe véve, hogy 2010 és 2011 között Németország és Oroszország kereskedelmének volumene 29 százalékkal, azaz 72 milliárd dollárral nőtt.

A szír krízis kapcsán Angela Merkel elmondta: „mindketten egyértelművé tettük, hogy politikai megoldásra törekszünk”. A szűk négy hete hivatalba beiktatott orosz elnök szerint az arab ország jelenlegi helyzete „különösen veszélyes”, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egy esetleges polgárháború kialakulását megakadályozzák. A német és orosz fél egyetértett azzal kapcsolatban, hogy a szír rendezés kapcsán Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, valamint az ENSZ és az Arab Liga szíriai megbízottjának hatpontos javaslatára fognak támaszkodni. A német kancellár az Annan-tervről kijelentette: „az ENSZ-nek ügyelnie kell arra, hogy a terv ne fulladjon káoszba”. Az ex-főtitkár által kidolgozott programot Vlagyimir Putyin kétértelműen ítélte meg: „ami az Annan-terv és a küldetés sikerét illeti, úgy vélem, nem kéne arról beszélni, hogy ez a misszió nem fog sikerülni, nem szabad ilyen rossz véget prognosztizálni.”

Az orosz elnök visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint Oroszország fegyverekkel támogatná az Aszad-rendszert. Putyin kijelentése akár válasznak is betudható Hillary Clinton külügyminiszternek, hiszen az amerikai diplomácia vezetője pénteken egy Oslóban tartott sajtótájékoztatón azzal vádolta meg Oroszországot, hogy fegyvereket szállít a damaszkuszi rezsimnek. Putyin Berlinben elismerte, hogy országa és Szíria jó kapcsolatokat ápol, azonban az orosz elnök szerint Oroszország nem támogatja fegyverrel a szemben álló felek egyikét sem.

Putyin látogatása nem volt izgalommentes a német fővárosban: a kancellári hivatal előtt pár tucat tüntető demonstrált az új orosz elnök ellen, akik szíriai zászlókkal, valamint transzparensekkel – amin a „Putyin nem legitim” felirat volt olvasható – voltak felszerelkezve.

Az európai körút következő állomása Párizs volt, ahol az orosz elnök François Hollande-dal találkozott, megválasztása óta először. A francia köztársasági elnök szerdai nyilatkozata után – miszerint Franciaország az Aszad-rezsim elleni katonai intervenció lehetőségét vetné fel az ENSZ BT-ben – a két elnök kifejezetten feszült hangulatban ült le a tárgyalóasztalhoz. Míg Hollande a szíriai kormány azonnali távozásának szükségességére hívta fel a figyelmet, addig Putyin így érvelt: „ha eltávolítjuk a jelenlegi elnököt, azt gondolják, hogy teljes boldogság köszönt az országra?” Arra a francia újságírói kérdésre, miszerint hajlandó lenne-e a szír elnököt fogadni, Putyin így reagált: Bassár el-Aszad többet jár Párizsban, mint Moszkvában. Az orosz elnök ugyanakkor rokonszenvéről biztosította a nemrég megválasztott köztársasági elnököt az eurókötvények tervezetének pártolásáért.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek