Állami segítségre szorul az ország harmadik legnagyobb bankja

Állami tőkeinjekcióra szorul Spanyolország harmadik legnagyobb bankja (Bankia SA). Azért is érdekes a hír, mivel a spanyol kormány nemrég még ragaszkodott ahhoz az elképzeléséhez, hogy nincs szüksége állami pénzre a bankszektornak. A lépésre azonban sor kerülhet, mivel 18 éve nem látott szintekre emelkedett a rossz hitelek aránya a spanyol ingatlan buboréknak köszönhetően és a banki portfoliók is elég véres képet mutatnak.

A lehetőségek között szerepel az állami támogatású Frob Bank tőkeinjekciója illetve átváltható kötvények kibocsátása a Gazdasági Minisztérium szerint. Az összegről nincsenek hivatalos források, azonban a szóbeszéd szerint 7-10 milliárd eurós összegről lehet szó.   

Véleményünk szerint továbbra is nyomás alatt maradnak a spanyol bankok annak köszönhetően, hogy a kormányzat nem mérte fel elég körültekintően, hogy mekkora is a baj. A nemzetközi hitelminősítő intézetek (Moody’s, Fitch) esetleges felbukkanása sem lenne meglepő, bár ez önmagában nem nagyon rengetné meg a piacot.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek