Előrehozott választásokhoz vezethetnek a japán kormánypárt egyre élesedő belharcai

Könnyen pártszakadáshoz és előrehozott választásokhoz vezethetnek a kormányzó Japán Demokrata Párt belharcai. Ozava Icsiró, a párt egyik legbefolyásosabb tagja és korábbi elnöke bírósági felmentését követően nyílt támadást indított Noda Josihiko miniszterelnök és annak ÁFA-emelési javaslata ellen.

Április 26-án a tokiói kerületi bíróság felmentette Ozava Icsirót, a kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) egyik legbefolyásosabb tagját egy kampányfinanszírozási rendellenességekkel kapcsolatos korrupciós ügyben, s a megosztó politikus ezt követően újult erővel kezdett neki a kormány támadásának.

A vád szerint Ozava három titkárával együtt eltüntetett egy 400 millió jenes tranzakciót a kampánypénzek könyvelésből. Bár a politikus mindvégig tagadta, hogy tudomása lett volna a csalásról, a DPJ vezetői a korrupciós vádak miatt mégis megfosztották párttisztségeitől, és végül lemondásra kényszerítették pártelnöki posztjáról. Az árnyéksógunnak is nevezett Ozava – aki a DPJ legnagyobb belső frakcióját tudhatja a zsebében – ezután közvetett módon, támogatói által befolyásolta a japán belpolitika alakulását.

A DPJ belharcának központi eleme Noda Josihiko miniszterelnök ÁFA-emelési javaslata, amely szerint 2015-ig két lépésben 10%-ra emelnék a jelenleg 5%-os általános forgalmi adót. A terv célja, hogy javítsanak a japán államadósság aggasztó mértékén, ami meghaladja a hazai bruttó össztermék (GDP) értékének kétszeresét. Az adóemelést a japán parlamentben sokan ésszerűnek és elkerülhetetlennek gondolják, mégis nagy az ellenállás Noda tervével szemben. A miniszterelnök bejelentését követően több Ozava-párti kormánytisztviselő nyújtotta be lemondását tiltakozása jeléül.

Az ÁFA-emelést támogatók legfőbb célja az volt, hogy még az Ozava-ügy lezárása előtt megkezdjék a parlamenti tárgyalásokat. A terv azonban nem sikerült, április 26-án csak egy, az adóemelést vizsgáló különbizottság felállításáról állapodtak meg. Az ártatlannak nyilvánított, és ezáltal politikailag megerősödött Ozava reflektorfénybe való visszatérésének hatására nagy eséllyel több DJP törvényhozó is a tartózkodás mellett dönthet az adóemelési javaslat megszavazásakor, hogy megakadályozzák pártjuk további szétdarabolódását.

Sok jel azonban arra mutat, hogy a pártszakadás már megindult. Áprilisban Ozava gyakorlatilag egy virtuális pártot hozott létre a DPJ-n belül, az úgynevezett Új Politikai Kutatócsoportot (Atarasi Szeiszaku Kenkjúkai). Ennek felállításával nyomást kíván gyakorolni a miniszterelnökre, és egyben előkészíti a terepet egy esetleges új pártnak is. Ozava a csoport megalapításakor a tárgyalások és a politikai tanácsok kidolgozásának fontosságát hangsúlyozta, hogy szükség esetén bármikor előállhassanak konkrét politikai javaslatokkal. „ A politikai javaslatok egy új párt kampányprogramjához is felhasználhatóak lennének vagy akár a DPJ őszi elnökválasztásán a csoportunk által támogatott jelölt politikai programjaként is szolgálhat” – nyilatkozta az Ozava-csoport egyik fiatal tagja az Aszahi Simbun japán napilapnak.

Ozava a 2009-es DPJ kampányprogramra hivatkozva ellenzi Noda javaslatát, mivel abban azt az ígéretet tették választóiknak, hogy nem lesz adóemelés a következő négy évben. Ennek felmentését követő első hivatalos szereplésén hangot is adott: „A kabinet és a kormányzat elfeledkezett az eredeti szándékainkról és törekvéseinkről” – nyilatkozta Ozava. „Emlékezzünk vissza, mik voltak pártunk kampányígéretei a két és fél évvel ezelőtti választásokon, amikor elhatároztuk, hogy kormányváltást hajtunk végre?” – tette fel a költői kérdést az exelnök egy  DPJ-gyűlésen.

Figyelembe véve, hogy Japánban csak igen ritkán képesek a kormányok négyéves megbízatásuk kitöltésére, nem meglepő Ozava nyilatkozata: „Amíg a miniszterelnök jogában áll feloszlatni az alsóházat, bármikor bekövetkezhet az előrehozott választás. Minden a politikai fejleményektől – az áfa emeléstől – függ.”

Balogh Natália

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »