Tovább folynak a találgatások az év politikai botrányával kapcsolatban

A kínai mikroblogokat elárasztották a találgatások és a pletykák az évtized legnagyobb belpolitikai tisztogatásával, Po Hszi-laj (Bo Xilai) csungkingi párttitkár eltávolításával kapcsolatban. Egyes hírek puccsról szóltak , míg az internere kiszivárogtak az üggyel kapcsolatos hangfelvételek is.

Az egyik gyorsan szárnyra kapott pletyka szerint még több ember kerül rá a botrány térképére, ugyanis katonai puccs indult Po egyik szövetségese, a kínai állambiztonságért felelős apparátus egyik tagja, Csou Jong-kang (Zhou Yongkang) ellen. Habár a hír tűzharcról is beszámolt, a Financial Times ezt nem tudta saját értesüléseivel alátámasztani, a lap megfigyelései szerint az elmúlt napokban „semmi rendkívüli nem történt.”

Mindazonáltal a felszín alatt valószínűleg mégis zajlanak a játszmák, ugyanis egy, a nemzetbiztonsági apparátushoz szorosan kötődő személy beszámolója szerint Csout felszólították, hogy ne vállaljon nyilvános szereplést, és figyelmeztették, hogy munkaköri tevékenységeit ellenőrzés alatt tartják. A névtelenül nyilatkozó személy azt is hozzáfűzte, hogy Pot házi őrizetben tartják, felesége ellen pedig eljárás folyik korrupció gyanúja miatt. A Po család elleni eljárás még azelőtt indult, hogy jobbkeze, a botrányt kirobbantó Vang Li-csün (Wang Lijun) az Egyesült Államok csengtui (Chengdu) követségére menekült volna. Időközben pedig egy újabb letartóztatás is történt az ügyben: a hétvégén Csungking egyik kerületének vezetőjét, Hszia Cö-liangot (Xia Zeliang) is őrizetbe vették.

Habár nem erősítették meg az erre vonatkozó információkat, az interneten számos dokumentum és hangfelvétel kering annak alátámasztására, hogy Po ezzel a manőverrel és az azt követő hangulatkeltéssel igyekezett elterelni a figyelmet a korrupciós ügyek kivizsgálásáról. Ez teljesen új színezetet ad a képnek, és megmagyarázza, hogy miért kért menedéket a konzulátuson Vang. Arról, hogy hogyan szivároghatott ki egy ilyen fontos szalag, illetve hogy tényleg valódi-e, nem lehet sokat tudni.

A BBC értesülései szerint a hanganyagon hallható, ahogy Vang, a város rendőrfőnöke elmondja Po-nak, hogy családja nyomozás alatt áll. A politikus nagyon ingerülten reagált és azonnal lefokozta Vangot. Nem tett jót Po ügyének az sem, hogy fiának piros Ferrarijáról és drága angol magániskolájáról is képek kerültek fel az internetre – bár ezek a kínai hatóságok „diszkréciójának” köszönhetően hamar el is tűntek.

Azt azonban nehéz lenne pontosan megmondani, hogy politikai leszámolásról van-e szó, vagy valóban Po hibázott hatalmasat. Az időzítés más célt is szolgálhat, hiszen idén lesz a kínai Kommunista Párt 18. pártkongresszusa, ahol Po jó eséllyel indulhatott volna az ország legmagasabb szintű politikai szervébe, a kilenctagú Állandó Bizottságba való bekerülésre. Most azonban ez semmissé vált.

Tátrai Kriszta

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »