Gašparovič és Klaus a horvát és szerb EU csatlakozás mellett

Még február 17-én írta alá Ivan Gašparovič Pozsonyban a horvát csatlakozás elfogadásához szükséges nyilatkozatot, így Horvátország 2013-as belépése az Európai Unióba egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz. A sikeresen kandidáló államot támogatásáról Csehország és Szlovákia is biztosította a hétvégi lány-i találkozón. Václav Klaus szerint a horvátok, majd a szerbek csatlakozása  előnyös lesz a tagok számára, valamint az EU balkáni bővítése az euró válságos korszakában sem állhat le – adta hírül a sme.sk. Szerbia jelöltségét is támogatja Csehország és Szlovákia, ám Boris Tadić elmondása szerint jelenleg az aspiránssághoz megfelelő követelményeket kell teljesítenie a balkáni országnak.A szerb elnök hangsúlyozta, az EU tagság egy fontos racionális döntés, amelynek előnyei és hátrányai is vannak.

Václav Klaus szerint fontos, hogy a nyugat-balkáni területek is az Európai Unió tagjai legyenek, mivel így ellensúlyozni lehet a legfejlettebb államok által hozott, a kisebb, gazdaságilag gyengébb országok számára káros döntéseket – írta a Lidové Noviny a találkozóról szóló cikkében. Szerbia jelöltségéhez szükséges, hogy Koszovó függetlenségét Belgrád elismerje. Ivo Josipović ezt nem tartotta nyilatkozatában ésszerű döntésnek, míg Ivan Gašparović Szlovákia szolidaritásáról beszélt Szerbiával, valamint arról, hogy reményei szerint Belgrád Prištinával a kezeiben léphet be az Európai Unióba. Boris Tadić Koszovóval kapcsolatban elmondta: nem ismerik el a függetlenségét, de megpróbálják stabilizálni a helyzetet.

A találkozó után a négy elnök fogadáson vett részt, ám vasárnap Boris Tadićnak haza kellett utaznia, így a volt csehszlovák elnöki kastélyban maradt három elnök rótta csak le kegyeletét Tomáš Garrigue Masaryk elnök lány-i síremléke előtt. A négy ország vezetője két évvel ezelőtt az ENSZ székházában döntött a mostani találkozó megrendezéséről, azonban a hétvégi nyilatkozataik alapján biztosan nem ez volt még az utolsó megbeszélés a négy állam köztársasági elnöke között.

Miklós Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »