Soros szerint Merkel rossz irányba vezeti Európát

A magyar származású amerikai befektető szerint a Merkel-kormány válságkezelési intézkedései egyenesen katasztrofálisak. A kíméletlen megszorítások mellett több pénzt kellene pumpálni Európa kritikus térségeibe – fogalmazott Soros György.

Soros György volt a német Der Spiegel hetilap legutóbbi vendége, aki többek között a német kormányzat intézkedéseit kritizálta az euróválság kapcsán: „Csodálom Merkel vezetési képességeit, azonban rossz irányba vezeti Európát” – jelentette ki az ismert befektető. Soros a válság leküzdésére egy kétlépcsős válságkezelő mechanizmust javasolt: szerinte első ízben takarékossági és strukturális reformokra van szükség, amelyeket Németország még 2005-ben végrehajtott. Ezt követné az ösztönzési program, mert ösztönzés híján rengeteg európai ország kerülhetne adósságspirálba. „Az pedig borzasztóan veszélyes”- zárta érvelését Soros György.

Az üzletember szerint Németországnak különösen nagy a felelőssége a válság terén: „Németország az elsők között volt, aki megszegte az Stabilitási és Növekedési Paktumot”. A dél-európai válságra reflektálva így reagált: „… nem a görög, vagy olasz politikusok jelentik a gondot, hanem a magas büntetőkamatok”. Soros szerint Németország rosszul kezelte a görög válságot, amikor a szanálásért cserébe magas kamatot szedett, mely végül hozzájárult Görögország eladósodásához. Azonban a görög állam szerinte továbbra is meg fogja kapni a hiteleket, mert ha bedől az ország, az magával rántaná Olaszországot és Spanyolországot, ami egyszerűen tragikus lenne az eurózóna számára.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormányzat miért nem járul hozzá a Nemzetközi Valutaalapon keresztül az euróválság megoldásához, a milliárdos befektető így felelt: „Nem szabadna belevonni az IMF-t, mivel ez politikai kudarcot jelentene Európának, de különösen Németországnak. Európának olyan helyzetben kell maradnia, hogy maga oldja meg a problémáit.”

Végül a német politika számára egy igen érzékeny terület, az eurókötvény-téma is szóba került. Azzal kapcsolatban, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter konzekvensen elutasítja az eurókötvény gondolatát, Soros így fogalmazott: az olyan emberek, mint Schäuble nem értik meg, hogy a súlyosan eladósodott országok komoly hátrányban vannak, mert egy idegen valutában adósodtak el, az euróban. Ezt képtelenek kezelni, így hasonló helyzetben vannak, mint azon Latin-amerikai országok a nyolcvanas években, amelyek szintén idegen valutában adósodtak el dollárban. Ezért lenne szükség az eurókötvény mielőbbi bevezetésére.

Az interjút Soros György érdekes hasonlattal zárta: „hasonlítsuk a globális pénzpiacok jelenlegi helyzetét egy sodródó autóhoz. Ha az autó csúszik, akkor először a csúszás irányába kell kormányozni az autót. És csak ha visszanyertük az irányítást az autó fölött, akkor szabad megváltoztatni az irányt.”

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »