A szocialisták a legnépszerűbbek

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) továbbra is a legnagyobb támogatással rendelkező politikai tömörülés Csehországban.

Ha január közepén választást tartottak volna Csehországban, az ellenzéki szociáldemokratákra adta volna szavazatát a megkérdezettek 34 százaléka, ami ugyanolyan arány, mint decemberben – derült ki a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet országos felméréséből, amelynek eredményét a csütörtöki cseh sajtó közli.

A kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) népszerűsége ugyan egy hónap alatt öt százalékkal emelkedett, de januárban is csak az emberek 23,5 százaléka választotta volna ezt a jobboldali pártot. Helyi elemzők szerint a támogatottság növekedése azzal magyarázható, hogy az ODS csak feltételekkel támogatja, hogy Csehország pénzt adjon kölcsön a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az eladósodott európai országok megsegítésére.

A harmadik és a negyedik helyen lévő TOP 09 párt, illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatottsága egyaránt visszaesett 2,5, illetve 4,5 százalékkal. A TOP 09 pártra januárban a megkérdezettek 17,5 százaléka, a kommunistákra 12,5 százaléka szavazott volna.

A Közügyek, amely a legkisebb kormánypárt négyszázalékos támogatottsággal nem jutott volna be a parlamentbe. Bár a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), amely éveken keresztül kormánypárt volt, most sem jutott volna be a parlamentbe, de 4,5 százalékos támogatottsága két százalékkal jobb eredmény, mint decemberben. Megfigyelők úgy vélik, hogy a kereszténydemokratáknak a következő választások alkalmával, 2014-ben jó esélyük van visszakerülni a képviselőházba.

A felmérésben a megkérdezettek 60 százaléka jelezte, hogy részt venne a választáson. 2010-ben 62,5 százalékos volt a választási részvétel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek