A hitelért cserébe még az egykulcsos adót is feladná a kormány

Nem lát egyetlen tényezőt sem, ami blokkolhatná a tárgyalások megkezdését az IMF-fel és az Európai Unióval a magyar hitelkérelemről – közölte az Olli Rehn-nel tartott informális egyeztetést követően Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, aki természetesnek nevezte, hogy az egykulcsos adó is része a tárgyalási folyamatnak.

Egyik fél részéről sem merült fel olyan igény, aminek célja lenne a magyar hitelkérelemről szóló tárgyalások megkezdésének blokkolása – vélekedett Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztossal pénteken tartott informális megbeszélését követően Fellegi Tamás. A nemzetközi pénzügyi intézményekkel való egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy az előkészítő tárgyalások után látják a pontos feltételeket, miként azt is, hogy milyen kérdésekben kell még döntést hozni ahhoz, hogy magyar részről meglegyen minden feltétel a tárgyalások megkezdéséhez.

„Ma világosan látjuk az alapvető irányokat és a feltételeket, amelyek kölcsönösen elfogadhatók” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány most arra vár, hogy az IMF-nél és az EU-nál is megszülessen a tárgyalási mandátum. „Már látjuk a fényt az alagút végén” – közölte.

Fellegi a Bruxinfónak a tárgyalások megkezdésének esetleges politikai és szakpolitikai feltételeinek mibenlétére vonatkozó kérdésére azt válaszolta, hogy a felek megállapodása szerint „ebben a szakaszban nem hozzák nyilvánosságra a tárgyalás részleteit”. Azt ugyanakkor aláhúzta, hogy a két hetes egyeztető tárgyalások során három kérdés visszatérően napirenden volt. Ezek: a válságadók, a banki különadó és a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének kérdése. Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor strasbourgi nyilatkozatát idézte, miszerint egy vagy két kérdés kivételével nem látja akadályát a felvetett problémák megoldásának. Értésre adta, hogy ez a jegybankelnök eskütételére is vonatkozik, ami ugyanakkor eddig is a törvény része volt. Egy kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy nem tartja szükségesnek az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a jegybanktörvény módosítása érdekében.

Fellegi egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az egykulcsos adó is a tárgyalási folyamat része. Természetesnek mondta, hogy egy makrogazdasági csomagban minden a költségvetés bevételeit és kiadásait érintő kérdés napirendre kerül. „Ez természetes. Az a nagy kérdés, hogy ez miként fog szerepelni a tárgyalásokon, mi a konkrét irány és a következmények” – mutatott rá.

A tárca nélküli miniszter magyar és egyben kölcsönös érdeknek nevezte a tárgyalások mielőbbi megkezdését, ám kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy melyik lehet az a legkorábbi időpont, amikor a hivatalos egyeztetések megindulhatnak. Utalt rá, hogy a tárgyalások időpontjának bejelentésére várhatóan Orbán Viktor keddi brüsszeli látogatása is még túl korai dátum lesz. A kormányfői látogatástól azt várja, hogy azon politikailag tisztázni fognak valamennyi olyan kérdést, amely részét képezi az Európai Bizottság által kedden indított kötelezettségszegési eljárásoknak.

A politikus hozzátette, hogy a majdani támogatási csomag konkrét formája és összege a tárgyalások tárgya kell, hogy legyen. A lehetséges összeget illetően nem kívánt találgatásokba bocsátkozni (a magyar sajtóban kiszivárgott hírek szerint 17-20 milliárd euró között lehet a magyar igény). Azt mondta, hogy ez a szakértői tárgyalások témáját kell, hogy képezze. Az összegnek mindenesetre ki kell elégítenie a magyar szükségleteket, de a piac várakozásainak is meg kell felelnie. Ám az összeg nem lehet nagyobb a szükségesnél – tette hozzá Fellegi, aki szerint a kormánynak megvan a saját elképzelése.

Ha egyszer a tárgyalások elstartoltak, a miniszter nem lát okot arra, hogy az ilyenkor szokásos időnél tovább tartsanak.

A politikus megismételte, hogy Magyarország továbbra is az elővigyázatossági hitel valamilyen formáját tekinti fő céljának, de az sem lenne gond, ha ez készenléti hitel formáját öltené. Hangsúlyozta, hogy nem látják sürgető szükségét pénzügyi források bevonásának.

Fellegi elmondta, hogy a magyar kormány teljesen tudatában van annak, hogy akármilyen hitelmegállapodás is szülessen, az egy sor feltételhez lesz kötve, miként annak a folyamatos monitorozás és utólagos ellenőrzés is a részét képezi majd. „Ismerjük a játék szabályait” – tette hozzá nyomatékosan.

A gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője a BruxInfo kérdésére közölte, Olli Rehn üdvözölte, hogy a magyar kormány elkötelezte magát a párbeszéd mellett, és hogy jelezte: hajlandó módosítani a Brüsszel által kifogásolt törvényeket. Amadeu Altafaj Tardio azt mondta, a Bizottság továbbra is szeretne garanciákat látni arra, hogy ezek az ígéretek és ez az elkötelezettség a gyakorlatban is meg fog valósulni.

A testület fenntartja, hogy vannak bizonyos előfeltételei a nemzetközi hitelkeretről szóló formális tárgyalások megindításának. Ezek közé sorolta „konkrét lépéseket a Magyar Nemzeti Bank teljes függetlenségét és az igazságszolgáltatási rendszer megbízható működését”. Arra a kérdésre, hogy ez pontosan mit jelentene, a szóvivő azt mondta, a Bizottság elvárja, hogy a módosítandó törvényeket a magyar kormány egyeztesse az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal, „hiszen ehhez a két intézményhez fordult a kormány pénzügyi segítségért”, a jegybanktörvény tervezetét pedig a kabinet küldje el az Európai Központi Banknak is.

A BruxInfo kérdésére Amadeu Altafaj Tardio azt mondta, egyelőre nem határoztak meg a felek kezdési időpontot a hivatalos tárgyalások megkezdésére, „azelőtt a kormánynak teljesítenie kell a szükséges előfeltételeket” – tette hozzá Olli Rehn szóvivője.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »