Bashar al-Asszad: az Arab Liga a nyugati érdekek kiszolgálója

Az Arab Liga vasárnap elutasította Szíria kérelmét a szervezet által kidolgozott béketerv átdolgozására, miután szombaton lejárt a tagállamok által előírt „végső határidő”.  A rezsim vezetésének eddig az időpontig kellett volna visszavonnia a biztonsági erőket a civil területekről és el kellett volna indítania a tárgyalásokat az ellenzéki csoportokkal. Erre azonban nem került sor, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű aktivista szervezet adatai szerint szombaton 24-en vesztették életüket az összecsapások során. A kormány a múlt hét folyamán nagy vonalakban elfogadta a Liga javaslatát, de a megfigyelők számát illetően változtatásokat akart Bashar al-Asszad, az eredeti 500 fő helyett az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője, Mark Toner pénteken már csak 40 főről számolt be.

Eközben Valíd Moallem szír külügyminiszter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a vezetés nem veti el teljesen a tervet, de véleménye szerint időre van szükség a részletek kidolgozásához, továbbá kormánya kitart álláspontja mellett, miszerint fegyveres terrorista csoportok felelősek az országban uralkodó helyzetért. Moallem szerint az államot nem fenyegeti polgárháború réme, a nép ellenáll a „széthúzásnak”. Ezzel ellentétben állnak azok a hírek, miszerint Homsz városában polgárháborús állapotok uralkodnak, mind a felkelők, mind a kormánypártiak részéről történnek inzultusok, egyesek szektariánus ellentétekről beszélnek, melyek anarchiába sodorhatják az országot.

Az elnök a brit Sunday Timesnak adott interjújában kifejtette, hogy Szíria nem fogja magát megadni, hiába a nyugati fenyegetés újabb gazdasági szankciók bevezetéséről. Egy esetleges katonai beavatkozás esetén pedig az ellenfeleinek súlyos következményekkel kell számolniuk, egy ilyen lépés „destabilizálná az egész régiót” és pont ez az, amitől a nyugati hatalmak tartanak. Az interjúban al-Asszad kritizálta az Arab Ligát is, a politikus véleménye szerint a szervezet nyugati érdekeket szolgál. 

Horváth Hajnalka

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »