A rendőrök ellen fordulhatnak a New York-i tüntetők

A rendőrség „agresszív, de nem túlkapó” módon járt el a Zuccotti Parkból száműzött ’Occupy Wall Street’ mozgalom szimpatizánsaival szemben, a csütörtöki akciónap végére háromszáz New York-i tüntetőt vettek őrizetbe – adja hírül az Associated Press (AP) hírügynökség.

Csütörtök éjszakáig a New York-i Rendőrkapitányság háromszáz tüntetőt állított elő, miután kedden a városvezetés az ’Occupy Wall Street’ (OWS) antikapitalista-mozgalom sátorvárosának felszámolása mellett döntött a Zuccotti Parkban. A mozgalom közgyűlése csütörtökre Amerika-szerte akciónapot hirdetett, a hidak közepére és forgalmas közlekedési csomópontokba kiülő aktivisták közül több tucatot vettek őrizetbe Los Angelesben, Bostonban, Las Vegasban, Washingtonban és Portlandben is.

A rohamsisakokban, plexipajzsokkal és botokkal kivonuló tömegoszlatók a héten több ízben keveredtek a rendőri túlkapás gyanújába, a New York-i városvezetés vizsgálatot is kezdeményezett a keddi sátorbontó akció körülményeivel kapcsolatban. A hét egyik legkaotikusabb összecsapására szerdán került sor, a Seattle-i oszlatáson egy várandós tinédzsert és egy 84 éves hölgyet is paprikasprével fújtak le, az utóbbiról készült fénykép néhány órán belül az egész világot bejárta.

A rendőri erőkben az OWS-tüntetők új ellenséget fedeznek fel maguknak, soraikban a hét vége felé egyre több, a „rendőri brutalitás” ellen tüntető transzparenst lehetett felfedezni. A csütörtökön előállított aktivisták közül ötöt hivatalos közeg elleni erőszakkal is vádolnak, miután ismeretlen folyadékot öntöttek az eljáró rendőrök arcába, illetve üvegekkel dobálták meg őket. Ahogy az a felszerelésük egyszerűségén is látszik, a biztonsági erőket egyelőre sem New Yorkban, sem másutt nem erőszakos lázongások visszaverésére mozgósítják.

Mindenki számára biztosítani fogjuk az első alkotmány-kiegészítésbe foglalt jogai szabad gyakorlását” ugyanakkor, „ha valaki átlépi a határt és mások épségét és biztonságát veszélyezteti, különösen is ideértve a hatósági személyek épségét, akkor ennek megfelelően leszünk kénytelenek eljárni” – idézi az AP a New York-i polgármester, Michael Bloomberg csütörtöki szavait.

A szórványos incidensektől eltekintve a csütörtöki tüntetések Amerika-szerte békésen zajlottak, a szeptember 17-e óta tartó Wall Street ellenes mozgalom a héten lépett a harmadik hónapjába. Az eljáró hatóságoknak az AP által megkérdezett elemzők szerint csak ritkán van dolga veszélyes vagy kiszámíthatatlan tüntetőkkel, a rendőri tömegirányítás a szükséges módon „agresszív volt, de nem túlkapó”.

Tatai Gábor

Friss hírek