Medvegyev: Izrael a háború felé sodorja a Közel-Keletet

A hét elején vehemens orosz állásfoglalással folytatódott tovább az egy hete kiújult iráni-izraeli atom-szócsata. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov hétfőn arra figyelmeztette a zsidó államot, hogy egy Irán elleni katonai akcióval „nagyon súlyos hibát” követne el, amelynek „beláthatatlan következményei” lennének.

Éppen úgy nincs katonai megoldása az iráni nukleáris problémának, ahogy egyetlen másik problémának sincs a modern világban” – idézi az orosz külügyminisztert a Jerusalem Post.

Kedden a Berlinben vendégeskedő orosz elnök, Dmitrij Medvegyev marasztalta el Izraelt, amiért Jeruzsálem „veszélyes retorikája” a Közel-Keletet egy újabb háború felé sodorja. Medvegyev szerint, azután hogy Izrael „fenyegető légkört” teremtett, itt lenne az ideje, hogy az érintett felek „nagy levegőt vegyenek és nyílt tárgyalásokba kezdjenek” – idézi az orosz elnököt a Háárec napilap internetes hírportálja.

 Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kedden újból megerősítette, hogy az iráni atomfenyegetéssel szemben Jeruzsálem a diplomáciai megoldást részesíti előnyben. A múlt heti sajtóértesüléseket cáfolva, „hadműveletbe bocsátkozás mellett még nem született döntés”- idézi Barakot a Jerusalem Post. A védelmi miniszter ugyanakkor hozzátette: Izraelnek a „kényelmetlen helyzetekre” is fel kell készülnie.

Az előzetes várakozások szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerdán hozza nyilvánosságra az iráni atomprogrammal kapcsolatos legfrissebb feltárásait. Amennyiben a tanulmány a fegyverkezéssel kapcsolatos gyanúkat támasztaná alá, az Iszlám Köztársaság az eddigieknél is súlyosabb szankciókra számíthat.

Tatai Gábor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »