Togo az új nem állandó tag

Togo örülhetett az ENSZ Közgyűlés titkos szavazásán, miután Mauritániát legyőzve bejutott a Biztonsági Tanács nem állandó tagjai közé. A nyugat-afrikai ország Nigériát váltja a testületben, és a fekete-afrikai országokat képviseli majd. A kontinensről még Marokkó került be arab államként.

Az ENSZ legfőbb döntéshozó szerve, a Biztonsági Tanács az öt állandó mellett tíz nem állandó taggal rendelkezik, ez utóbbiak felét minden év őszén lecserélik, a rotációs rendszerben, földrajzi alapon megválasztott új tagok két éves mandátumot kapnak. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a BT-be, az összes leadott szavazat kétharmadára van szükség – mind a 193 tagállam szavazata esetén ez 129 voksot jelent.

Ezt a szavazatarányt rögtön az első körben többen is elérték: Marokkó magabiztosan húzta be az egyik afrikai helyet, Pakisztán pedig épphogycsak bekerült az ázsiai csoportba. Guatemala ellenfél nélkül, 191 szavazattal diadalmaskodott, így ő váltja 2012-ben Brazíliát a latin-amerikai országnak fenntartott székben. Togo a harmadik körben diadalmaskodott, 131 szavazatot szerezve.

A kelet-európai csoport ennél nagyobb küzdelmet hozott, az első kör csak egy dolgot döntött el biztosan: Magyarország kiesett, miután csak 52 állam támogatását kapta meg. A kelet-európai helyért a továbbiakban vetélkedő Azerbajdzsán és Szlovénia között azonban kilenc kör után sem hirdettek győztest, így a szavazást elnapolták hétfőre.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »