Nem kapnak menedékjogot az eritreai futballisták

A Kelet- és Közép-afrikai Futballszövetségek Tanácsa (CECAFA) júliusban rendezte legutóbbi kupáját. A világsajtót mégsem a torna sportértéke ragadta meg, hanem az, hogy újabb eritreaiak döntöttek úgy, nem kívánnak hazatérni. Ezúttal tizenhárom, 18 és 23 év közötti fiatal futballista kísérelt meg a jobb élet reményében más országban letelepedni.

A torna idei házigazdája Tanzánia volt, így az érintett sportolók itt adták be menedékjogi kérelmüket, de a beadványokat elutasították. A tanzániai belügyminisztérium szóvivője, Isaac Nantanga a BBC-nek elmondta: a játékosok nem tudták egyértelműen igazolni, hogy Eritreában veszélyben lennének – ami egyébként a kérelem alapja volt –, így Tanzánia álláspontja az, hogy a futballisták csak „zöldebb legelőket” keresnek.

A Red Sea FC korábbi játékosait egyelőre az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tartja felügyelet alatt. A tanzániai képviselő, Oauseyi Bajulaiye már tárgyal a sportolók további sorsáról, közleményében kijelentette: elkezdtek más, „biztonságos” befogadó országot keresni.

A tanzániai kormány döntése azért is érdekes, mert a nemzetközi szervezetek hivatalos vizsgálatai alapján az eritreaiakat a szegénység mellett egy erősen elnyomó kormány sanyargatja, a fiataloknak kötelezővé téve például a katonai szolgálatot. Az egyébként igen illékony Kelet-Afrikában elhelyezkedő ország már többször is konfliktusba keveredett szomszédaival, köztük legnagyobb riválisával, Etiópiával, így nem véletlen az aggodalom, ami a sorkatonai szolgálatot övezi. Ráadásul emberjogi aktivisták szerint az ellenzéki gondolkodásúakat a kormány rendszeres jelleggel tartóztatja le és kínozza meg.

Weszprémy Gábor

Friss hírek