Hollande nyerte a francia szocialista jelölőválasztás első fordulóját

A szocialsiták hagyományteremtő jelölőválasztása beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Sok szavazó, nagy médianyilvánosság, izgalmas csata, de töretlen egység. Hollande – mint várható volt – nyert, de Aubryt sem lehet leírni. Montebourg lehet a mérleg nyelve.

Vasárnap rendezték az ellenzéki Szocialista Párt (PS) jelölőválasztásának első fordulóját. Nicolas Sarkozy elnök legfőbb kihívójának személyéről véglegesen a jövő hétvégi második kör dönt majd, de a mostani hétvége is több meglepetéssel és érdekes tanulsággal szolgált. A francia demokráciában először került sor efféle, amerikai mintára elgondolt választásra: nem csak a párttagok, hanem a baloldalt támogató választök dönthettek arról, hogy kit látnának szívesen pártjuk jelöltjeként jövő tavasszal. A PS mozgósítása sikeres volt: országszerte közel 2,5 millió szavazó járult urnákhoz, tudósítók beszámolói szerint néhány Párizs környéki sűrűn lakott elővárosban az országos választások során megszokottakat lényegesen meghaladó volt az érdeklődés vasárnap.

A hétfő hajnali előzetes eredmények szerint az első fordulót a Strauss-Kahn kiválásával esélyessé előlépett François Hollande nyerte (39 százalék), de nem sikerült behozhatatlan előnyre szert tennie legfőbb riválisa, a második helyen végzett Martine Aubry (31 százalék) előtt. Ők ketten jutottak az október 16-i második körbe. Hollande első fordulós sikerének jelentőségét csökkenti, hogy a harmadik helyre teljesen váratlanul Arnaud Montebourg kapaszkodott fel (17 százalék), aki ideológiailag egyértelműen közelebb áll Lille város polgármesteréhez, mint Hollande-hoz. Az este nagy vesztese Ségolčne Royal, akit a PS 2007-ben még belülről választott elnökjelöltjének, majd vereséget szenvedett Nicolas Sarkozytől. Sejteni lehetett, hogy idén nem jók a pozíciói, de offenzív kampánya után mindenképpen meglepő, hogy még a harmadik helyről is lecsúszott, mindössze 7 százalékot szerzett. Nem is tudta palástolni elkeseredettségét: vasérnap éjszaka könnyes szemmel nyilatkozott a kameráknak.

Az előzetes eredmények ismeretében azonnal megkezdte a helyezkedést a két második fordulós jelölt. A lazább szövetségi rendszerrel rendelkező Hollande, aki kizárólag a mindössze 5 százalékot szerzett Manuel Valls szavazóira számíthat egyértelműen, „széles körű összefogásra” invitált, majd külön gratulált minden jelöltnek. Hangsúlyozta: megérti azokat, akik Montebourg-ra szavaztak. Aubry stratégiája, aki ellenfeléhez képest inkább a párt balszárnyához tartozik, hogy centrális pozícióba tolja Hollande-ot. Nemrég például azt nyilatkozta, hogy a jobboldal legyőzéséhez „erős baloldalra van szükség”, majd ismét sorra vette programjának leghangsúlyosabb pontjait: a bankok elleni fellépést, az energetikai átmenet lebonyolítását és a nyugdíjkorhatár visszaállítását. „Meg fogom verni Sarkozy urat 2012-ben” – ígérte. Az ideológiai vonalakat tekintve inkább ő számíthat Montebourg és Royal szavazóira, így várhatóan kiélezett csata dönthet jövő vasárnap. A versenyből kiszállt jelöltek közül eddig egyedül Manuel Valls szólította fel választóit, hogy szavazzanak Hollande-ra, a többiek várhatóan a hét elején nyilatkoznak ebben a kérdésben.

A hétvége nagy vesztese ezúttal is a kormányzó UMP (Unió egy Népi Mozgalomért). A párt erős emberei közül többen a jelölőválasztás intézménye, vagy legalábbis annak mostani megvalósítása ellen foglaltak állást, de voltak akik üdvözölték a hétvégi eseményeket – például Fillon miniszterelnök –, és kilátásba helyezték, hogy a jövőben a jobboldalon is hasonló módon döntsenek a jelöltekről. Az UMP elnöke, Jean-François Copé viszont azt emelte ki, hogy a választásra jogosultak 96 százaléka azért távol marad a PS urnáitól, a Berlinben tartózkodó Sarkozy elnök köréből pedig az a megjegyzés szivárgott ki, hogy 2,5 millió választó valójában sokkal kevesebb annál, mint amire a PS számított.

A jövő héten Aubry és Hollande tévévitájával folytatódnak az események.

Velkey György

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »