Csernobil öröksége: a Zóna – bemutatják a Kitekinto.hu új filmjét


Október 8-án szombaton kerül bemutatásra a Kitekinto.hu külpolitikai hírportál és az Azimuth Film új dokumentumfilmje – a “Csernobil öröksége: a Zóna”. A Kitekintő újságírói és az Azimuth Film operatőre idén áprilisában utaztak ki a csernobili zónába, a negyed évszázaddal ezelőtti nukleáris katasztrófa helyszínére.

1986. április 26 bevonult a világtörténelembe, mint az emberiség legnagyobb atomkatasztrófájának a napja. A Csernobili Atomerőmű robbanása után levegőbe szállt radioaktív felhő ellepte Európát, és egész országokat szennyezett be.Azóta 25 év telt el. A felrobbant 4-es blokk köré húzott 30 kilométeres zóna ma is egyfajta védőgátként zárja el a sugárszennyezett területeket.

Az egyhetes utazás során számos interjú készült a katasztrófában érintett személyekkel, és a visszatérést követően egy cikksorozat jelent meg a Kitekintő hasábjain. A most szombaton bemutatásra kerülő dokumentumfilm elkészítése több mint öt hónapig tartott, létrehozásához több mint 12 órányi ritka archív felvételek, interjúk, és a Zónában készített felvételek kerültek felhasználásra.

“Csernobil öröksége: a Zóna” című film 112 percben mutatja be a Csernobili Atomerőmű körüli Zónát, a Zónában dolgozó embereket és a kihalt Pripjaty várost helyettesítő új települést, Szlavuticsot napjainkban. Bemutatjok azoknak a történetét is, akik az életüket áldozták a reaktorban az elmúlt években, és azt is, hogy milyen állapotban van a balesetet szenvedett reaktor védőburka, az úgynevezett szarkofág.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek