Hogyan tovább, EU? – Izgalmas csak most lesz az érdekérvényesítés

Keresni kell azokat az országokat, amelyeknek hazánkéval azonos az álláspontjuk – hangsúlyozta múlt pénteki előadásában Ódor Bálint, a külügyi tárca EU-s ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki a Külügyi Intézetben arra is kitért, a magyar diplomácia milyen magatartást vesz fel a bővítés, az adóharmonizáció és a határőrizet kérdésének megvitatásakor.

Múlt pénteken a Külügyi Intézetben Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar uniós elnökséget követő legfontosabb kérdésekről tartott előadást. Ódor kiemelte: „Fontos, hogy az Európai Unió helyzetével tisztában legyen Magyarország, és tudja, hogy milyen módon lehet továbblépni az unióban eluralkodó válságos helyzetből.”

Hasonló a hasonlónak…

A hatékony magyar érdekérvényesítés lehetőségeiről szóló előadáson Ódor megemlítette, a több száz, az országot érintő kérdés közül prioritást élvez a pénzügyi keret vitája, illetve az a prioritás, hogy a legelmaradottabb országok felzárkózását segítve, közvetve elősegítsük az unió versenyképességének növelését. A tisztviselő hozzátette, nem kevésbé fontos a kohéziós politika, az agrárpolitika és a vidékfejlesztés. Az utóbb felsoroltaknak 2013-ig úgymond nagyobb egyenlőséget akar Magyarország, illetve azt is szeretnénk elérni, hogy legyen egy úgynevezett maximált érték, azaz egy meghatározott birtoknagyság után már nem kaphatnának több uniós támogatást a tagállamok.

„A magyar érdekérvényesítés nem szabad, hogy háttérbe szoruljon, keresni kell azokat az országokat, melyeknek Magyarországéval hasonló az álláspontjuk” – fogalmazott Ódor Bálint. A lengyel-magyar megközelítés nézőpontja szerint hasonló a fő kérdésekben, és ez jó alapot jelenthet. A visegrádi együttműködés révén a kohéziós politikában például hatékonyabban tud fellépni a két ország.

Balkán, törökök

Ami a bővítést és a tagországok kapcsolatát érinti, Ódor úgy vélte, a legfontosabb, hogy az unió nyitott maradjon, a horvát csatlakozási tárgyalásokat lezárják, és támogassák a bővítést a Nyugat-Balkán régiója felé. A helyettes államtitkár fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy Montenegró elfogadta a választási törvényt, nem legalább ilyen fontos az is, hogy Szerbia tagjelölti státuszt kaphat.

Ami a török kérdést illeti, a helyettes államtitkár megjegyezte, Törökország európai érdeklődését fenn kell tartani, de további lépéseket nem szorgalmaz hazánk.

A schengeni kérdések

Ódor szerint szükséges a schengeni övezet reformja, mert egyre erősödnek a félelmek a bevándorlók és a külső határ védelme miatt. Egyes országok élnek a lehetőséggel, hogy ellenőrzik határaikat. A helyettes államtitkár szerint fontos, hogy ne önkényesség, hanem közös döntés legyen arról, hogyan valósul meg ez utóbbi, ugyanis szükség van egymás jobb megértésére.

Az adóharmonizációt a diplomata érzékeny pontnak nevezte; szerinte Magyarország nem érdekelt benne, és nem akar erre az elvárásra rábólintani, ugyanis ezzel megkötnék a kezét azoknak a vállalatoknak, melyeknek más országokban leányvállalatai vannak, és ez rosszul érintené a szegényebb országokat is.

Csontos Zsuzsanna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »