Egy véget nem érő történet – újabb kémbotrány Grúziában

A Batumiban lezárult botránnyal párhuzamosan egy újabb bontakozott ki. Négy fotóriportert, köztük a grúz elnök, Miheil Szaakasvili személyes fotósát és annak feleségét őrizetbe vették kémkedés gyanúja miatt.

A Grúziában lezáruló kémbotrány mellett egy újabb ügy van kibontakozóban. A Batumi Városi Bíróság kilenc embert állított elő kémkedés vádja miatt, közülük négyen orosz állampolgárok. Mindannyiukat bűnösnek találták és tizenegytől tizennégy évig terjedő börtönbüntetésre ítélték őket. A legsúlyosabb büntetést Jurij Szkrillnyikov kapta, 14 évet. A vád szerint összekötő volt az orosz katonai hírszerzés, a GRU és annak grúziai kirendeltsége között.

Őrizetben a fotóriporterek

Ezzel párhuzamosan újabb botrány bontakozott ki. Négy fotóriportert, köztük Szaakasvili személyes fotósát és annak feleségét őrizetbe vették kémkedés gyanúja miatt, közölte a grúz belügyminiszter csütörtökön.

A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy olyan információkat adtak ki egy külföldön működő titkosszolgálati szervezetnek, melyek grúz állami érdekeket sértenek. Amennyiben bűnösnek találják őket, nyolctól tíz évig terjedő börtönbüntetéssel kell számolniuk.

A gyanúsított fotóriporterek között ott van Irakli Gedenidze, aki Szaakasvili személyes fotósa, valamint Georgi Abdaladze és Zurab Kurtsikidze akik az European Press Agency (EPA) és a grúz Külügyminisztérium fotósai. 

Vasárnapig három fotóriporterre korlátozódott a gyanúsítottak száma, ugyanis Irakli Gedenidze feleségét, Natiját szabadlábra helyezték. Giorgi Abdaladze éhségsztrájkba kezdett, amivel a letartóztatása ellen szeretne tiltakozni.

Abdalaze azért döntött az éhségsztrájk mellett, mert végtelenül elkeseredett és ez az utolsó eszköz, amihez nyúlhat. Fogvatartásának ténye sokkolóan hatott rá, fogalma sincs, hogy mi történik körülötte” – nyilatkozta ügyvéde.

A grúz belügyminisztérium szóvivője, Georgi Bukrasvili szerint Kurtsikidzének kapcsolatai vannak az orosz katonai hírszerzésnél, a GRU-nál és felbérelt maga mellé két másik fotóst, hogy információkat szolgáltassanak. A kormány szerint a nyomozók több bizonyítékot is találtak a fotósok számítógépein, többek között képeket az Elnöki Palota alaprajzáról és információkat az elnök tervezett látogatásairól és útvonalairól. A belügyminisztérium szerint Kurtsikidze elkérte a kollégái banki adatait, melynek birtokában átutalásokat intézett számukra szolgálataikért.

Az EPA elképzelhetetlennek tartja a vádakat, és átvizsgálnak minden könyvelést, különösen azokat az utalásokat, amiket Kurtsikidze intézett az elmúlt időszakban. Kurtsikidze tagad,az EPA pedig arra kéri részvényeseit és a vezető európai hírügynökségeket, hogy segítsenek tisztára mosni fotósuk nevét.

Szaakasvili az Eho Moszkvi rádió szombati adásában a következőképpen reagált: ” Nem paranoiára, hanem a jogállamiság meglétére és a mindenkire érvényes egyenlőségre utal az újságírók letartóztatása. Ami a személyes fotósomat illeti, még mindig nagyon feldúlt vagyok vele kapcsolatban.

A lenta.ru orosz lap szerint a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban maradnak az előrehozott tárgyalásig, amire 2011. szeptember 2-án kerül sor.

A kémkedő grúzok

Több tucat grúz állampolgárt tartóztattak le kémkedés vádjával az elmúlt három évben. Hangfelvételeket és vallomásokat játszanak le a kormánypárti televíziócsatornákban jóval a tárgyalások megkezdése előtt. Moszkva oroszellenes hisztériával vádolja Szaakasvili kormányát.                                                                                                 

Nyilvánvaló a grúz kormány azon igyekezete, hogy az orosz kémhálózatot gyökeresen kiírtsa az országból. Ez leginkább a 2008-as háború óta vált fontossá számukra, amikor a szakadár állam, Dél-Oszétia miatt éleződtek ki a konfliktusok.

Tárkányi Evelin

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »