Folytatódott a tőzsde mélyrepülése

Folytatódott az ázsiai indexek mélyrepülése, igaz az esés mértéke már valamelyest kisebb volt az előző napokhoz képest. A negatív szentimentet felerősítette a továbbra is elhúzódó görög sztori. A piacok egyelőre nem hiszik el, hogy a mai európai országok vezetőinek találkozóján érdemi intézkedéseket hoznának. Ezenkívül az is kétséges, hogy a görög kormány milyen mértékben alakulhat áll és hogy ennek milyen érdemi hatásai lehetnek. A kötvénypiacokon körülbelül 40-50%-os veszteséggel kalkulálnak a görög államkötvények után (az árfolyamuk 50-60% körül mozog jelenleg, így már-már például a kétéves államkötvények vásárlásával 30%-os hozamot lehet elérni amennyiben nem lesz fizetőképtelen az ország).

A nyersanyagpiacokon is az eladók kerekedtek felül, az olaj, az arany és az ezüst is alacsonyabb szintekre esett, ami az erősödő dollárnak, az európai adósságválságnak és az egyre inkább stagnálni kezdő amerikai gazdaságnak köszönhető.

A devizapiacon erősödött a dollár a fontosabb devizákkal szemben, míg a svájci frank megpihent az euróval szemben, de még továbbra is az új történelmi mélypontja közelében tartózkodik az EURCHF. Svájc vonzerejét az növeli, hogy az svájci jegybank nem nyomtat pénzt és továbbra sem követik a FED és az EKB által folytatott laza monetáris politikát, ráadásul aránylag kis gazdaságnak számít globálisan.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »