Kiszorulóban a spanyol szocialisták a helyi hatalomból

A spanyol demokrácia történetében eddig nem látott mértékben szorult ki a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a helyi hatalomból. A három hete elszenvedett választási vereséget tetézte, hogy a PSOE számos helyen nem talált koalíciós partnerre az önkormányzatokban, így az ellenzéki Néppárt (PP) ezúton is növelni tudta polgármestereinek számát. A PP túlsúlyba kerülése a helyi önkormányzatokban újra felvetette az előrehozott választás lehetőségét.

Május 22-én jelentős választási vereséget mért a konzervatív Néppárt a kormányzó szocialistákra a tartományi- és önkormányzati választásokon. Ahol azonban a jobboldal nem szerzett abszolút többséget a kormánypárt még reménykedhetett, hogy a kisebb pártokkal koalícióban megelőzheti a PP hatalomátvételét. Jelentős számú esetben nem így történt. 282 helyhatóság közül 60-ban a PSOE és a radikális Baloldali Unió (IU) nem tudott megegyezni, ami a PP malmára hajtotta a vizet. Máshol a szocialisták a nemzeti pártokkal nem jutottak dülőre.

Így történhetett meg, hogy a baszk San Sebastián városát a ETA- kapcsolatokkal gyanúsított Bildu irányíthatja, a szocialisták és a Baszk Nemzeti Párt (PNV) megegyezésének hiányában. A Bildu a PP mellett a választások másik nagy győztese. Új pártként a 251 baszkföldi önkormányzatból 101 vezetését vehette át. A baszkföldi népesség 32 százaléka, 700 ezer állampolgár, így a Bildu irányította helyhatóságokban élhet a következő négy évben.  

A PP 3600 településen adhat polgármestert, ebből 3317 helyhatóságban rendelkezik abszolút többséggel a helyi kormányzatban. A konzervatívok valamivel több, mint 500 polgármesteri poszttal növelték előnyüket a legutóbbi helyhatósági választásokhoz képest, melyet 2007-ben tartottak. A jobboldal győzelme a nagyobb városokban még meggyőzőbb, tekintve, hogy Spanyolország 50 provinciájának fővárosából 34- ben konzervatív kormányzat alakult. Az önkormányzati erőviszonyok átrendeződése nyomán eltűnt a Madrid külvárosi szocialista önkormányzatait jelentő „vörös övezet” is.

A szocialisták ezzel szemben mindenhol visszaszorultak a helyhatóságokban. Ötszázzal csökkent  szocialista polgármesterek száma, így a kormányzó párt jelenleg 2500 önkormányzatot irányíthat. A félezer munka nélkül maradt szocialista polgármester mellet, mintegy 2000 baloldali városi tanácsos vesztette el korábbi pozícióját. Ráadásul, míg a koalíciókötés a szocialistáknak csak fél sikereket hozott, Katalóniában a PP és a Konvergencia és Unió (CiU) katalán kereszténydemokrata párt sikeresen működött együtt a kormánypártiak kiszorításában. A PP támogatásának lehet köszönhető többek között az is, hogy harminc év óta először nem szocialista polgármester léphet hivatalba Barcelonában a közeljövőben.    

A szocialistákat úgy tűnik, az ág is húzza. Pénteken kórházba kellett szállítani a párt 51 éves

képviselőházi frakcióvezetőjét, José Antonio Alonsot. Alonso, aki gyerekkori barátja José Luis Rodriguéz Zapatero miniszterelnöknek, szívrohamot szenvedett és azóta egy madridi kórházban lábadozik. Közben az El País baloldali napilap, meg nem nevezett szocialista párti informátorokra hivatkozva, hétfőn azt írta, hogy a kormányzó párt egy novemberre előrehozott választásra készül. A híreket hétfő délután cáfolta Marcelino Iglesias a PSOE szervezeti titkára a párt végrehajtó bizottságának ülése után.

Pap Milán

Friss hírek