Kína tagadja a tiltott kereskedelmet

Kína megakadályozta annak az ENSZ jelentésnek a nyilvánosságra hozatalát, amely azzal vádolja az országot, hogy közreműködött Észak-Korea és Irán ballisztikus rakéta-technológiával kapcsolatos tiltott kereskedelmében. Peking tagadja, hogy bármilyen köze lenne az ENSZ szankciók megsértéséhez, és nyomatékosította, hogy mindig azok betartatására törekszik. Kína mindaddig nem járul hozzá a jelentés kiadásához, amíg az abban leírtakat alapos vizsgálat alá nem vetették.

Az ENSZ irat, ami az észak-koreai szankciók betartását vizsgálja, pár napja került a Reuters hírügynökség birtokába. A kiszivárogtatott jelentés szerint Észak-Korea és Irán ballisztikus rakéta-technológiákat osztottak meg egymással, egy meg nem nevezett, harmadik országon keresztül. Nevük mellőzését kérő diplomaták szerint ez az ország Kína, míg Peking szerint ez az állítás hiteltelen.

Észak-Korea 2006-ban és 2009-ben hajtott végre kísérleti atombomba-robbantásokat, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat alkalmazott ellene, amik megtiltották a fegyvereket, nukleáris eszközöket és luxus-cikkeket érintő kereskedelmet az országgal. A hét szakértő által összeállított, a szakciók betartását vizsgáló ENSZ-jelentés azt állítja, hogy iráni és észak-koreai légitársaságok teherszállítóival a tiltottnak minősített árukkal kereskedett a két ország, melyben egy meg nem nevezett harmadik fél is segítségükre volt.

A kínai Külügyminisztérium szóvivője szerint a jelentés sem a Biztonsági Tanács, sem a szankciókat vizsgáló bizottság véleményét nem tükrözi. Peking visszautasítja azon vádakat, hogy Kína lenne a tiltott kereskedelemben segédkező harmadik ország. Kínát legutóbb március folyamán érték hasonló gyanúsítások, amikor elfogtak egy Iránba tartó hajót Malajziában, ami állítólag szintén tiltott anyagokat szállított.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »