Kína tagadja a tiltott kereskedelmet

Kína megakadályozta annak az ENSZ jelentésnek a nyilvánosságra hozatalát, amely azzal vádolja az országot, hogy közreműködött Észak-Korea és Irán ballisztikus rakéta-technológiával kapcsolatos tiltott kereskedelmében. Peking tagadja, hogy bármilyen köze lenne az ENSZ szankciók megsértéséhez, és nyomatékosította, hogy mindig azok betartatására törekszik. Kína mindaddig nem járul hozzá a jelentés kiadásához, amíg az abban leírtakat alapos vizsgálat alá nem vetették.

Az ENSZ irat, ami az észak-koreai szankciók betartását vizsgálja, pár napja került a Reuters hírügynökség birtokába. A kiszivárogtatott jelentés szerint Észak-Korea és Irán ballisztikus rakéta-technológiákat osztottak meg egymással, egy meg nem nevezett, harmadik országon keresztül. Nevük mellőzését kérő diplomaták szerint ez az ország Kína, míg Peking szerint ez az állítás hiteltelen.

Észak-Korea 2006-ban és 2009-ben hajtott végre kísérleti atombomba-robbantásokat, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat alkalmazott ellene, amik megtiltották a fegyvereket, nukleáris eszközöket és luxus-cikkeket érintő kereskedelmet az országgal. A hét szakértő által összeállított, a szakciók betartását vizsgáló ENSZ-jelentés azt állítja, hogy iráni és észak-koreai légitársaságok teherszállítóival a tiltottnak minősített árukkal kereskedett a két ország, melyben egy meg nem nevezett harmadik fél is segítségükre volt.

A kínai Külügyminisztérium szóvivője szerint a jelentés sem a Biztonsági Tanács, sem a szankciókat vizsgáló bizottság véleményét nem tükrözi. Peking visszautasítja azon vádakat, hogy Kína lenne a tiltott kereskedelemben segédkező harmadik ország. Kínát legutóbb március folyamán érték hasonló gyanúsítások, amikor elfogtak egy Iránba tartó hajót Malajziában, ami állítólag szintén tiltott anyagokat szállított.

Nyitrai Emese Judit

Felkapott hírek

Friss hírek