RMDSZ-ütemterv a tanügyi törvény alkalmazásáért, fordítják a tankönyveket

Az RMDSZ ügyvezető elnöksége cselekvési ütemtervet dolgozott ki a tanügyi törvény alkalmazására, melynek középpontjában a magyar nyelvű oktatásban érdekelt szervezetekkel, intézményekkel, hatóságokkal folytatandó széles körű konzultáció áll – jelentette be Kovács Péter, a Krónika tudósítása szerint..

A szövetség főtitkára bízik abban, hogy a széles körű konzultáció az RMDSZ és társult szervezetei, a szakmai és civil szervezetek, az egyházi intézmények, az önkormányzatok és tankönyvkiadók képviselőivel nagymértékben hozzájárulhat az új tanügyi törvény mielőbbi sikeres alkalmazásához.

Kovács Péter csütörtöki, kolozsvári sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a 12. osztályos Románia földrajza és a románok történelme tankönyvek fordítása, lektorálása jelenleg zajlik, e munkának megközelítőleg 80 százalékán már túl vannak, szeptemberben várhatóan 2500 ingyenpéldány kerül a diákok padjára. „Mindemellett folyamatban van a 8. osztályos Románia földrajza és a románok történelme tankönyvek fordításához, kiadatásához és állami finanszírozásához szükséges engedélyek, dokumentumok és határozatok beszerzése” – fejtette ki Kovács Péter, aki kitért a román nyelv idegen nyelvként való oktatásának kérdésére is. Mint mondta, ezt csak a 2012/2013-as tanévben tanulhatják idegen nyelvként a kisebbségi diákok, ugyanis előbb a kerettantervnek kell elkészülnie, és csak ezután térhet rá a minisztérium a román nyelv idegen nyelvként való tanításához szükséges tanterv kidolgozására.

Mint ismeretes, míg korábban az RMDSZ több politikusa is úgy nyilatkozott, van esély rá, hogy a következő tanévtől idegen nyelvként tanulják a román nyelv és irodalmat a magyar diákok, Szőcs Domokos, az oktatási tárca kisebbségi főosztályának igazgatója a hét elején leszögezte: ezt várhatóan a következő tanévre halasztják.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »